La CUP fixa posició: demana que Borràs s'aparti quan s'obri judici oral

Els cuparies, que rebutgen que el cas dels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes tingui un "origen polític", plantegen que la presidenta del Parlament s'aculli a l'article 25.2 del reglament per evitar degradar la cambra

Laura Borràs, amb els membres de la mesa del Parlament Alba Vergés, Carles Riera i Ferran Pedret
Laura Borràs, amb els membres de la mesa del Parlament Alba Vergés, Carles Riera i Ferran Pedret | ACN
19 de juliol de 2022, 14:04
Actualitzat: 14:24h
A l'espera de propostes d'ERC i Junts per donar sortida a la situació de Laura Borràs, la CUP ha fet un pas endavant i ha fixat posició. Els cupaires han demanat aquest dimarts a la presidenta del Parlament que s'aparti del càrrec quan s'obri judici oral. Això seria acollir-se a l'article 25.2 del reglament del Parlament, que permet a un diputat en la situació de Borràs suspendre voluntàriament els seus drets i deures fins que s'esclareixin els fets. El diputat Xavier Pellicer ha deixat clar que el cas dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) no té un origen polític, sinó que es tracta d'un presumpte fraccionament de 18 contractes per valor de més de 300.000 euros per lucrar una tercera persona.

"La causa s'ha polititzat i ara s'utilitza per perseguir l'independentisme. És un error alimentar aquest relat", ha assenyalat Pellicer. Borràs i Junts han insistit en les darreres setmanes que el procediment judicial s'emmarca en la causa contra l'independentisme. La CUP ha insistit que no qüestiona la presumpció d'innocència de Borràs però que cal vetllar per les institucions. "Borràs ha de tenir un paper clau per protegir i salvaguardar el Parlament, que no pot quedar enfangat per aquest judici ni sotmetre l'independentisme a un projecte individual", ha afirmat. Els cupaires volen, doncs, que Borràs s'aparti voluntàriament per evitar la situació d'haver d'abordar l'aplicació de l'article 25.4 del reglament, que estableix que la mesa haurà des suspendre els diputats als quals s'obri judici oral per delictes de corrupció. 

L'obertura de judici oral pot ser imminent. El TSJC va tancar la instrucció a finals de juliol i dilluns va rebutjar els recursos pendents. La Fiscalia ha presentat el seu escrit d'acusació i demana una pena de sis anys de presó i 21 anys d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació. Borràs ha deixat clar que no s'apartarà del càrrec i ha denunciat que és víctima d'una persecució política, un posicionament que no compren ni ERC ni tampoc la CUP. I si Borràs no vol apartar-se del càrrec, com demanen els cupaires? "Si no ho fa, forçarà un nou escenari de descrèdit i d'utilització de l'independentisme per tapar una causa que no té origen polític. El Parlament no s'ho pot permetre", ha remarcat Pellicer.

El cas de Laura Borràs amenaça de tensar les relacions entre ERC i Junts i posar en risc el futur de la legislatura. Els republicans han dit en els darrers dies que la presidenta hauria de valorar apartar-se del càrrec mentre Junts manté que es tracta de lawfare i tanca files amb Borràs. En les properes setmanes, el jutge hauria d'ordenar l'obertura de judici oral i aleshores tota la pressió se situarà en la mesa i el Parlament. L'article 25 del reglament estableix les causes per les quals es pot suspendre un diputat i hi ha diversos punts que podrien aplicar-se en el cas de Borràs. El més clar és el 25.4, introduït per la CUP i JxSí el 2017 i que segons la presidenta del Parlament vulnera drets fonamentals.