El Parlament tomba l'acord de claredat plantejat per Aragonès

Només ERC dona suport a una proposta dels comuns per impulsar la iniciativa pel referèndum pactat; les resolucions sobre l'1-O i el procés defensades per Junts compten amb el suport dels republicans

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i la bancada del Govern durant el debat de política general.
La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i la bancada del Govern durant el debat de política general. | Adrià Costa
Oriol March / Bernat Surroca / Carme Rocamora
30 de setembre de 2022, 13:46
Actualitzat: 16:10h
La proposta per l'autodeterminació que feia setmanes que avisava que anunciaria Pere Aragonès en el debat de política general ha perdut tot el protagonisme arran del nou xoc entre ERC i Junts, que ha deixat el Govern penjant d'un fil. Després de dos dies de reunions maratonianes sense un desenllaç ferm, aquest divendres el Parlament ha celebrat la segona jornada del debat de política general amb la votació de les propostes de resolució. Els comuns, agafant l'anunci d'Aragonès, han portat a votació l'impuls d'aquest acord de claredat, i només han rebut el suport dels republicans. Junts s'ha abstingut, mentre que PSC, CUP, Vox, Cs i PP han votat en contra.

Aragonès va plantejar l'acord de claredat per pactar un referèndum "efectiu" amb l'Estat. Poc després d'anunciar-lo, la Moncloa ja mostrava, d'entrada, el seu desacord amb la proposta. Al Parlament, en el torn de rèplica dels partits, només els comuns, que van reivindicar la paternitat d'aquesta aposta, s'hi van mostrar còmodes. En concret, la proposta de resolució presentada ara pels d'Albiach, amb el títol "per l'impuls d'un acord de claredat", recull que el Parlament constata "la necessitat de convocar la taula de partits per impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment a la taula de diàleg", que ha d'unificar criteris i establir "les bases i condicions" per poder fer un referèndum "efectiu i acordat" sobre l'estatus polític de Catalunya. 

Segons els republicans, l'acord de claredat s'havia presentat prèviament als socis, però dimarts Junts va recelar d'aquesta perquè no "s'ha complert" amb part de l'acord de legislatura, i va ser arran d'això que la formació de Laura Borràs i Jordi Turull va amenaçar amb una qüestió de confiança a Pere Aragonès. En el marc d'aquest xoc, ara Junts ha castigat la proposta sobre l'acord de claredat amb una abstenció que ha contribuït a paralitzar la seva aprovació durant el debat.

ERC dona suport a Junts
Més enllà d'aquesta proposta, la divisió entre els socis de Govern per l'estratègia independentista s'ha fet evident també en el fet que els dos partits no han presentat propostes de resolució conjuntes sobre l'horitzó del procés. Les dues formacions s'han posat d'acord per qüestions sectorials, però no estratègiques. Tot i aquesta falta d'unitat evident i l'abstenció de Junts en l'acord de claredat, les propostes sobre el procés i l'1-O plantejades per Junts han rebut el suport d'ERC. Els republicans han emès a primera hora un comunicat on han deixat clar que es mantindran en el 'sí' en les propostes de resolució que Junts ha presentat en solitari: "El grup parlamentari ha afrontat des del primer dia el debat de política general amb la voluntat de convertir-lo en una oportunitat política", han apuntat els d'Oriol Junqueras. 

Les propostes pròpies de Junts defensen el mandat del referèndum del 2017, i insisteixen en la idea de "preparar-se" des del Govern per assumir les competències de la independència: aquestes dues primeres propostes han prosperat amb el suport d'ERC i Junts, i mentre que la CUP s'ha abstingut. Els anticapitalistes, en canvi, han donat suport -com també ho ha fet ERC- a dues altres propostes de Junts que insten a denunciar en els àmbits nacionals i internacionals que l'estat continua amb la repressió contra el moviment independentista, i també una proposta que demana "treballar per la unitat" independentista al Congrés i al Senat.

Qüestió de confiança, Rodalies i ampliació del Prat
Més enllà de les propostes dels partits independentistes, el PSC, ERC, Junts, comuns i CUP han tombat una proposta de resolució del PP que instava Aragonès a presentar-se en el termini d'un mes a una qüestió de confiança per "conèixer si l'actual Govern compta amb els suports necessaris per continuar dirigint l'acció política". Tot i que Junts va amenaçar amb aquesta qüestió el dimarts, en aquesta ocasió ha votat en contra de la iniciativa dels populars.

En el debat s'han aprovat iniciatives com ara instar el Govern a acordar abans que acabi l'any amb el Ministeri de Transports el model de traspàs de "recursos econòmics necessaris per a l'adequada gestió de Rodalies. Han votat a favor ERC, PSC i comuns, i Junts i la CUP s'han abstingut. Segons fixa la iniciativa, el model de traspàs que s'acordi, haurà de garantir els recursos que pertoquin per fer front al servei amb els màxims estàndard de qualitat, fiabilitat i atenció a l'usuari.

També ha prosperat una altra proposta dels socialistes que ha rebut el suport de Junts, que defensa "continuar parlant" amb el govern espanyol i AENA per "transformar" l'Aeroport de Barcelona en un "veritable hub intercontinental" que permeti el seu "creixement amb respecte a la biodiversitat i a les directives ambientals europees". ERC s'ha abstingut davant d'aquesta proposta, i la resta de grups hi han votat en contra. La iniciativa ha prosperat al debat de política general d’enguany, un any després que es trenqués la inversió per ampliar el Prat. L’any passat, durant el debat de política general, PSC i Junts van presentar conjuntament una iniciativa per demanar que es mantingués l’acord entre el govern espanyol i la Generalitat que fixava 1.700 euros per ampliar aquesta infraestructura. En aquella ocasió, ERC va votar en contra.