Les petrolieres també es van fer d'or: es quedaven 3,4 cèntims de cada 20 descomptats

Un estudi detalla que haurien apujat preus per quedar-se fins a 723 milions de l'ajuda pública estatal

Les petrolieres s'haurien quedat el 17% de les ajudes públiques
Les petrolieres s'haurien quedat el 17% de les ajudes públiques | Carlos Baglietto
01 de març del 2023
Actualitzat el 14 de març a les 22:14h
La guerra a Ucraïna i la crisi energètica que se'n deriva han servit perquè les petrolieres maximitzessin beneficis el 2022. I encara més amb l'ajuda pública de 20 cèntims del govern espanyol. Així ho afirma un estudi dels economistes Juan Luis Jiménez, Jordi Perdiguero i José Manuel Cazorla-Artiles, que conclou que van aprofitar el subsidi per apujar preus de manera artificial i quedar-se 723 milions d'euros de la injecció pública.

Tot i que les dades oficials recullen que es van emprar al voltant de 5.000 milions d'euros de les arques públiques per finançar les ajudes de 20 cèntims per litre, la investigació calcula, a partir del consum de combustible en estacions de servei, que en van ser 4.233 milions. Tanmateix, els seus resultats mostren que 723 milions derivats de l'encariment artificial van ser absorbits per les empreses.

En resum, el 17% de l'ajuda de 20 cèntims el litre impulsada pel govern espanyol va acabar en mans de les petrolieres. O el que és el mateix, de cada 20 cèntims que els consumidors pensaven que estalviaven gràcies a l'Estat, 3,4 se'ls quedaven aquestes petrolieres. Tot, descomptant els diners recaptats en concepte d'IVA: l'Estat va recuperar 202 millons d'euros de la seva inversió.

Els economistes que han realitzat l'estudi arriben a aquesta conclusió després de comparar l'evolució dels preus dels combustibles al mercat espanyol amb els d'Àustria, la República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Letònia, Lituània i Eslovàquia, on no hi va haver subsidis. Fins a l'entrada en vigor de l'ajuda de 20 cèntims a Espanya, tots els mercats es comportaven de la mateixa manera, però amb l'inici del subsidi, els preus van començar a variar més a l'estat espanyol.