La irrupció de Sumar dispara el suport a l'actual majoria al Congrés, segons el CIS

El PSOE creixeria i seguiria superant el PP i les forces a la seva esquerra guanyarien pes

Yolanda Díaz i Pedro Sánchez, a la Moncloa.
Yolanda Díaz i Pedro Sánchez, a la Moncloa. | ACN
20 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:16h
La incorporació de Sumar a l'arena electoral suposa un reforç a les actuals majories al Congrés i a la Moncloa. Així ho assenyala el baròmetre d'abril del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicat aquest dijous i que apunta que, de celebrar-se ara les eleccions estatals, el PSOE creixeria lleugerament i la nova formació de Yolanda Díaz pugnaria pel tercer lloc amb Vox, si bé a costa de Podem, que perdria quasi la meitat dels suports.

En concret, l'enquesta assenyala que el PSOE aconseguiria un 30% dels vots (dos més que el 2019), una mica menys del que pronosticava el baròmetre de març, però seguiria superant clarament el PP, amb el 26% (cinc punts més que en els anteriors comicis). Molt per darrere, Vox retindria l'11% dels vots (una caiguda de quatre punts), un resultat similar al que obtindria Sumar (comptant-hi els vots a IU, Compromís, En Comú, Més País, la Chunta i Equo). Podem, en canvi, passaria del 13% al 7%. D'aquesta manera, el conjunt de candidatures estatals a l'esquerra del PSOE passarien de recollir un 15% dels vots el 2019 a poc més del 17% ara. 

En termes de blocs, el PSOE i els seus aliats estatals d'esquerres van empatar en els darrers comicis amb la dreta espanyola, però ara els primers superarien els segons per gairebé vuit punts. Pel que fa a les formacions independentistes, ERC cauria d'un 3,5% dels vots a tot l'Estat a un 2% i Junts perdria prop de la meitat del 2% assolit a les anteriors eleccions, com la CUP, que baixaria de l'1% al 0,6%. En tot cas, les dades relatives als partits catalans són aproximades, pel baix nombre d'enquestes que s'hi fan. El treball de camp es va fer entre el 31 de març i el 5 d'abril.

Pel que fa a preferències per a la presidència de la Moncloa, Pedro Sánchez es manté en primer lloc destacat, amb un 21% de les cites, però, en el segon, Alberto Núñez Feijóo (15%) nota l'alè de Yolanda Díaz (13%). Molt lluny, es troben Santiago Abascal (6%) i fins i tot Isabel Díaz Ayuso (2,5%). En tot cas, la líder de Sumar és la dirigent més ben valorada, amb un 4,9, per davant de l'actual president estatal (4,4), Íñigo Errejón (4,1) i el candidat del PP (4). Inés Arrimadas resta per darrere (3,4), tot i que superant Abascal (2,7).

Aquest baròmetre també pregunta per la valoració dels ministres del govern espanyol i només aproven dos: Margarita Robles (5,15) i Yolanda Díaz (5,07). Hi està a prop també, però, Nadia Calviño (4,93). En canvi, les dues principals cares visibles de Podem a l'executiu central són les membres amb pitjor nota: Ione Belarra (3,36) i Irene Montero (3,49). Aquesta darrera, de fet, és la ministra més coneguda, juntament amb la líder de Sumar.