Patronals i sindicats acorden apujar els salaris un 10% fins al 2025: les claus dels nous convenis

El pacte impulsa els contractes alternatius als temporals, els ERTE, la jubilació parcial, la salut laboral, la igualtat i la transició digital i ecològica

Gerardo Cuerva (CEPYME),  Antonio Garamendi (CEOE),  Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT) firmen l'acord per apujar els sous
Gerardo Cuerva (CEPYME), Antonio Garamendi (CEOE), Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT) firmen l'acord per apujar els sous | CCOO
10 de maig del 2023
Actualitzat a les 19:30h
Els secretaris generals dels grans sindicats CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i els presidents de les grans patronals CEOE i Cepime, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament, han subscrit aquest dimecres el V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) que recomana augmentar els salaris un 10% fins al 2025; un 4% aquest any, un 3% el 2024 i un altre 3% el 2025. A més, el pacte inclou una clàusula de revisió anual en funció de l'evolució dels preus, que es podria traduir amb un increment addicional de l'1%.
 

Es tracta d'una "recomanació general"

L'acord segellat entre patronals i sindicats consisteix en un full de ruta per guiar les negociacions sectorials i en cap cas esdevé una obligació per les empreses ni garanteix un increment automàtic dels sous, fet que els treballadors no podran reclamar judicialment. És, aleshores, un conjunt de pautes per a l'elaboració de convenis col·lectius, que sí que són vinculants.
 

No afecta tothom: només els treballadors i assalariats sota conveni

El govern espanyol no juga un paper directe en la negociació de l'AENC i els aparells de l'Estat no estaran capacitats per a garantir l'aplicació del document resultant. Per tant, les mesures afecten només una part dels treballadors i assalariats, un 52% i un 62,2% respectivament. Són aquells que desenvolupen la seva activitat laboral sota un conveni col·lectiu que, a partir d'ara, es negociaran amb les recomanacions que estableix aquest nou acord. De fet, el text puntualitza que les directrius que conté "han d'adaptar-se a les circumstàncies específiques de cada sector o empresa".
 

ERTO, contractes fixos discontinus i jubilació parcial per lluitar contra l'atur

Les tres grans eines que subratlla l'esborrany per mantenir els llocs de treball i lluitar contra l'atur són els ERTO, els contractes alternatius als temporals i la jubilació parcial. "Considerem que els mecanismes d'adaptació interns són preferibles als externs i als ajustaments de plantilla", diu ben clar el document, que valora molt positivament l'experiència dels ERTO durant la pandèmia.

D'altra banda, i en la línia del que marca la reforma laboral, ambdues parts demanen reforçar els contractes fixos discontinus i criden a fomentar els contractes indefinits ordinaris a temps parcial per atendre les necessitats de flexibilitat dels treballadors i les empreses, així com ampliar fins a l'any la duració dels contractes per circumstàncies de producció i establir un màxim de tres mesos pels contractes de substitució.

Pel que fa a la jubilació parcial, l'AENC la descriu com "un instrument adequat per al manteniment dels llocs de treball i el rejoveniment de les plantilles, alhora que assenyala altres alternatives com les fórmules de jubilació gradual i flexible "per facilitar el trànsit des de la vida activa a la retirada laboral".
 

Salut laboral i igualtat

L'empitjorament de les dades sobre els indicadors d'incapacitat temporal per causes relacionades amb el lloc de treball preocupa a patronals i sindicats, que aprofiten el nou acord per instar les empreses a estudiar-ne les causes i fixar línies d'actuació per reduir-ne el nombre i la durada. Tanmateix, els agents socials demanen a l'Administració que s'involucri i firmi convenis de col·laboració amb mútues per a la "realització de proves diagnòstiques, tractaments terapèutics i rehabilitacions".

En aquest mateix sentit, el document demana fomentar la igualtat de gènere, amb mesures que fomentin la contractació femenina en aquells sectors i empreses en què les treballadores estiguin més infrarepresentades, i la regulació dels criteris de promoció i ascensos. També s'expressa la necessitat de combatre l'assetjament i la violència sexual per raó de sexe, amb protocols específics. Uns protocols que "també han de contemplar la protecció de les persones LGTBI", diu.
 

Transició digital i transició ecològica

Els darrers puntals de l'esborrany acordat entre patronals i sindicats són el de la transició tecnològica i digital i el de la transició ecològica. En aquest primer punt, es fa una menció especial a la intel·ligència artificial (IA), que s'estipula que "haurà de seguir el principi de control humà, i ser segura i transparent". Així, els empresaris hauran d'informar les plantilles sobre l'ús que en facin i garantir que no existeixen prejudicis ni discriminacions. En referència al segon punt, l'escrit insta a afrontar de manera urgent i efectiva la transició ecològica, amb propostes com plans de mobilitat sostenible, transport col·lectiu per àrees geogràfiques, polígons industrials o espais de gran concentració de treballadors" per reduir emissions.