Collboni no renuncia a l'alcaldia i allarga la mà als comuns i a ERC

El candidat del PSC, que ha quedat per darrere de Trias, afirma que Barcelona ha votat a favor d'un canvi progressista: "Tenim el deure d'obrir una nova etapa de progrés i estabilitat"

Jaume Collboni i Salvador Illa, aquest diumenge després de les eleccions municipals
Jaume Collboni i Salvador Illa, aquest diumenge després de les eleccions municipals | Adrià Costa Rifà
29 de maig del 2023
Actualitzat a la 1:04h


Sensació agredolça. Victòria a Catalunya, però derrota a Barcelona. Dels crits d'eufòria i els aplaudiments quan han aparegut els primers resultats, al silenci i les cares llargues a mesura que avançava el recompte i Xavier Trias es posava en primera posició. El candidat socialista, Jaume Collboni, ha derrotat Ada Colau, però no n'ha tingut prou per imposar-se al candidat de Junts, que ha guanyat les eleccions amb 11 regidors per davant dels 10 del PSC i els 9 dels comuns. Malgrat els bons resultats dels socialistes a Catalunya, on han recuperat amb autoritat l'hegemonia municipal, la victòria a Barcelona era fonamental. Ara bé, Collboni no renuncia a l'alcaldia malgrat la derrota i ha allargat la mà a ERC i als comuns. "Tenim el deure d'obrir una nova etapa de progrés i estabilitat", ha afirmat.

La seu socialista no s'ha començat a omplir de militants fins passades les onze de la nit, just quan Collboni havia de comparèixer per valorar els resultats, amb més de 99% escrutat. Les cares barrejaven somriures de satisfacció pels bons resultats al país -el PSC és el partit més votat, malgrat no ser el que té més regidors- i resignació, per la derrota a Barcelona. L'alcaldable, que ha passat la nit electoral amb Salvador Illa, Meritxell Batet, José Montilla i altres dirigents del PSC, ha esperat fins a tenir assegurada la segona posició, perquè el frec a frec amb Colau pel desè regidor s'ha mantingut fins al final del recompte.

Quan ha arribat, ha estat rebut amb aplaudiments i crits d'"alcalde" i la sala ha recuperat l'alegria. Collboni ha felicitat Xavier Trias pels "bons resultats", però no pas com a futur alcalde. Ha mesurat les paraules perquè ha culminat la seva intervenció postelectoral amb un missatge clar: "El PSC no renuncia a res". No renuncia, doncs, a ser alcalde, malgrat que en campanya va dir més d'una vegada que si no guanyava aniria a l'oposició. Això, vistos els resultats, ha canviat, i ara mirarà d'arribar a un pacte amb els comuns -que s'hi posen bé- i ERC -que no contempla aquesta opció- per apartar Trias de l'alcaldia. Segons Collboni, Barcelona ha votat per un canvi de progrés i ha situat el PSC com a "primera força progressista". "Tenim l'oportunitat i el deure d'obrir una nova etapa de progrés i estabilitat", ha afirmat.

El PSC té fins al 17 de juny, quan es constitueixen els ajuntaments, per tancar un pacte. "Som el partit del diàleg i de la política útil, i amb aquest esperit afrontarem les properes setmanes", ha dit Collboni. Els números surten, perquè el PSC, els comuns i ERC arribarien als 24 regidors, per damunt dels 21 que marquen la majoria absoluta, i podrien assolir l'alcaldia. Els comuns, que han quedat en tercera posició amb nou regidors, no veurien malament un pacte d'esquerres, a l'espera de saber què fara Ada Colau després de la derrota, però ERC ja ha dit que Xavier Trias ha de liderar el nou govern després d'haver guanyat les eleccions. En campanya, Collboni va relativitzar els vetos de Maragall. "Farà el que digui Aragonès", va dir.
   

"Hem guanyat les eleccions municipals a Catalunya"

La derrota a Barcelona no ha tapat, ni molt menys, la victòria a Catalunya. Els socialistes han estat el partit més votat i Illa ha estat rebut amb crits de "president". "Som el primer partit de Catalunya", ha dit entre aplaudiments, i ha afegit que també és el "primer partit d'esquerres" a Barcelona, anticipant ja l'intent de Collboni de pactar amb les forces progresisstes. Els socialistes han conservat feus importants, com Santa Coloma de Gramenet -Gabriel Rufián no ha servit per fer trontollar la majoria absoluta de Núria Parlon-, o Sant Boi de Llobregat i ha guanyat la majoria absoluta a Sabadell.

Ha guanyat també les capitals del país, a Lleida i a Tarragona, i també a Girona, malgrat que els independentistes poden sumar majoria absoluta. "Som el primer partit a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a les quatre diputacions de Catalunya", ha reblat Illa, en un missatge dirigit a ERC, que havia posat aquesta zona al punt de mira per mirar de desgastar els socialistes. Illa ha afirmat que Catalunya fa un pas més per "posar-se en marxa" i ha garantit que posarà els resultats del PSC al servei del país.
 

Les advertències sobre Trias, insuficients 

El PSC ha fet una campanya ordenada, plantejant proposes i identificant bé els rivals contra qui disparar en cada lloc. Collboni pràcticament ha obviat Ernest Maragall durant aquests últims quinze dies, i ha centrat esforços a distanciar-se de Xavier Trias per guanyar vot moderat. "Trias és el candidat de Puigdemont i Borràs, i de la inseguretat jurídica", ha dit en més d'una ocasió, sobretot en barris benestants. Els resultats han evidenciat que no n'hi ha hagut prou. L'altre focus dels atacs ha estat Ada Colau, i per això Collboni ha insistit que el PSC és "l'esquerra de veritat" que treballa per "tots els barris", i no només al centre. Aquest missatge l'ha verbalitzat més en zones més populars de la ciutat, sovint feus socialistes, com ara Nou Barris. 

Sota la premissa "ordre, oportunitats i orgull" i fent un equilibri difícil entre haver governat els últims vuit anys amb Colau i criticar la seva obra de govern, el candidat socialista ha defensat una ciutat "endreçada", amb una aposta per incrementar la seguretat i millorar la neteja, i per combatre l'incivisme. Ha posat l'èmfasi en l'habitatge i especialment en fer possible que pugui ser accessible per als joves. Collboni defensa un model econòmic que aposti pel creixement, per un turisme "de qualitat" i controlat, per repensar els eixos verds dissenyats per Colau -especialment la pacificació de l'Eixample- i per acollir grans esdeveniments esportius.