​El PSC recupera amb autoritat l'hegemonia municipal

Tot i el domini socialista a tres capitals de demarcació, Junts guanya a Barcelona i supera ERC en un frec a frec com a primera força independentista

Collboni i Illa, a la seu electoral del PSC a Barcelona
Collboni i Illa, a la seu electoral del PSC a Barcelona | Adrià Costa
28 de maig del 2023
Actualitzat el 29 de maig a les 2:21h

El PSC ha guanyat amb autoritat les eleccions municipals a Catalunya. Ho ha fet per primera vegada des del 2007, quan va iniciar una forta caiguda que el va fer perdre tres comicis consecutius, dos en favor de CiU i ara fa quatre anys davant d'ERC. Una victòria clara, però que, a mesura que avançava la nit, s'ha vist entelada per la gran victòria de Trias a Barcelona.

Els socialistes han basat la seva victòria global amb el resultat a Barcelona, un domini incontestable a l'àrea metropolitana, mantenir feus de la segona corona com Sabadell, Granollers i Mataró, així com recuperar la primera posició a Girona, Lleida i, sobretot, a Tarragona. La pràctica desaparició de Ciutadans ha permès al PSC arribar a superar el 24% de vots, resultat molt similar el 2011. Això sí, Terrassa continua sent una pedra a la sabata amb una nova victòria de la Tot per Terrassa de Jordi Ballart.

Junts, no només ha recuperat Barcelona, sinó que s'ha imposat a ERC en un frec a frec per ser la primera força independentista. Tot i perdre posicions en capitals de comarca de la Catalunya interior –destaquen Vic i Ripoll- i caure a tercera força a Girona, han obtingut els millors resultats amb algunes de les figures més vinculades a l'antiga CDC, com Marc Castells a Igualada, Jordi Masquef a Figueres o Meritxell Roigé a Tortosa. També recuperaran Sant Cugat, el seu bastió històric a l'àrea metropolitana.

La nit ha estat molt dura per ERC, malgrat conservar la primera plaça en nombre de regidors. Els resultats han confirmat la quarta posició a Barcelona que pronosticaven les enquestes i tampoc han tingut èxit en les apostes per disputar l'hegemonia socialista a l'àrea metropolitana. A més, perdran els tres grans triomfs del 2019: Tarragona,Lleida i Sant Cugat del Vallès.

El PP, amb més del 8% dels vots, ha arrasat a Badalona i ha recuperat posicions en bona part de les grans ciutats, malgrat l'impacte de l'entrada de l'extrema dreta de Vox a bona part dels grans ajuntaments.