Calendari de les eleccions espanyoles 2023: totes les dates clau del 23-J

Els comicis avançats per Pedro Sánchez al 23 de juliol activades aquest dimarts amb la publicació al BOE del decret de convocatòria tenen confirmades els dies

Una papereta dins una urna a les eleccions espanyoles del 2019
Una papereta dins una urna a les eleccions espanyoles del 2019 | Adrià Costa
Nació
30 de maig del 2023
Actualitzat el 31 de maig a les 10:34h

Compte enrere en marxa, les eleccions convocades pel president espanyol, Pedro Sánchez, per sorpresa per aquest 2023 ja tenen dates clau. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts 30 de maig el decret de convocatòria de l'avançament electoral. Unes eleccions que seran les primeres en democràcia que cauran en ple estiu.

La campanya començarà oficialment el 7 de juliol, però la precampanya ja ha començat. De fet, falten menys de dos mesos per tornar a les urnes, que és el temps mínim que marca la llei electoral espanyola per convocar eleccions. Un fet que accelera les estratègies i maniobres dels partits, una de les conseqüències principals de l'avançament.

Quan són les eleccions espanyoles?

Els últims comicis en el conjunt de l'Estat van ser el 10 de novembre del 2019. Segons l'article 42 de la llei electoral, si Sánchez no hagués decidit dissoldre les Corts anticipadament, aquesta acció es faria automàticament 25 dies abans que expirés el mandat -el 16 d'octubre-. L'endemà, el 17, es publicaria al BOE el decret de convocatòria d'eleccions. No obstant això, com el president espanyol ja ha anunciat que s'avancen les votacions, la convocatòria ja apareix publicada al Butlletí Oficial de l’Estat i la ciutadania està cridada a les urnes abans del que tocaria: el 23 de juliol

Dates clau de les eleccions espanyoles del 23-J

Aquí exposem totes les dates clau dels següents comicis a Espanya:

Vot per correu

Del 30 de maig al 13 de juliol, els ciutadans poden demanar el vot per correu o el vot des de l'estranger.

Diners per la campanya electoral

Del 31 de maig al 4 de juny, el Ministeri d'Hisenda determinarà els diners que es podran gastar en campanya electoral. També establirà les subvencions que l'Estat donarà a cada formació per cada vot i per cada escó obtingut el pròxim 23 de juliol.

Llistes electorals

Del 31 de maig al 9 de juny, període de temps que tenen les formacions que vulguin presentar-se a les eleccions per comunicar-ho a la Junta Electoral de cada territori.

Del 14 de juny al 19 de juny, termini en què els partits polítics que es presenten han de fer saber la seva llista de candidats per al Congrés i per al Senat a la Junta Electoral corresponent.

Entre el 21 i el 27 de juny, les llistes presentades es faran públiques al BOE.

Sorteig de les meses electorals

Del 24 al 28 de juny, sorteig per formar les meses electorals. Un cop feta la tria, s'envien les cartes que notifiquen la notícia a la ciutadania.

Del 24 de juny i l'1 de juliol, els ciutadans rebran les cartes que notifiquen si formaran part de la mesa electoral. En cas de tenir un viatge programat, pots saber si et pots estalviar la mesa.

Inici campanya electoral

7 de juliol, inici de la campanya electoral per al 23-J, que durarà fins a les 00:00 de la nit del divendres 21 de juliol.

17 de juliol, sis dies abans de les eleccions queda prohibit publicar enquestes o sondejos electorals fins al moment en què es tanquin els col·legis electorals el 23 de juliol.

22 de juliol, jornada de reflexió.

Dia de les eleccions

23 de juliol, dia de les eleccions.

Constitució del Congrés i el Senat

Una altra dada rellevant és que la data límit per constituir el Congrés i el Senat és el 17 d'agost, 25 dies després de les eleccions. Tota una acceleració dels esdeveniments que perjudica una seixantena de projectes lleis i també decrets que no queda clar si s'acabaran aplicant, perquè el Congrés queda dissolt.