Sánchez i Feijóo pressionen Felip VI: tots dos volen anar a la investidura

Els líders del PSOE i el PP forcen el rei a posicionar-se; l'anunci del monarca està previst en les pròximes hores

El rei Felip VI i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimarts al palau de la Sarsuela.
El rei Felip VI i Alberto Núñez Feijóo, aquest dimarts al palau de la Sarsuela. | Casa Reial
22 d'agost del 2023
Actualitzat a les 19:25h
Alberto Núñez Feijóo va guanyar les eleccions i és per això que considera que mereix ser el nou president del govern espanyol, malgrat no tenir els suports necessaris per arribar al càrrec. Així ho ha tornat a reconèixer aquest dimarts, i així ho ha traslladat al rei Felip VI en la reunió que han mantingut aquesta tarda en el marc de la ronda de contactes del monarca amb els grups parlamentaris, engegada aquesta setmana. Pedro Sánchez no va guanyar les eleccions, però ha demostrat que és capaç de sumar una majoria parlamentària suficient per sortir-se'n, i és això el que ha al·legat davant la trobada amb el monarca, aquest matí. Tots dos líders dels dos partits majoritaris de l'estat espanyol esperen així ser l'escollit que en les hores vinents Felip VI proposi per a la investidura. El rei ha de decidir.

La trobada entre el cap de l'Estat i el líder dels populars ha estat l'última de les trobades que ha celebrat durant la primera ronda de presa de contacte amb els partits un cop es van constituir les Corts, el passat 17 d'agost. És la novena vegada que Felip VI afronta una gira de consultes des que exerceix el seu càrrec, i en aquesta ocasió s'ha reunit amb tots els partits excepte tres: ERC, Junts i Bildu, que l'han decidit plantar. A hores d'ara encara no ha anunciat una decisió, però els números parlen per si mateixos. Qui més suports té en públic és Feijóo, un total de 172 provinents del PP, Vox, UPN i Coalició Canària. Però no són suficients per arribar a la majoria absoluta que requereix la votació en primera volta, fixada en 176. En públic, Sánchez no compta amb més suports que Feijóo, i només pot assegurar els 152 que sumen el PSOE i Sumar. Però ha demostrat que sí que pot assolir una majoria parlamentària, la que va permetre la constitució de la mesa del Congrés, amb 178 vots.

És aquesta última qüestió precisament la que ha traslladat aquest dimarts al matí Sánchez al rei quan s'ha reunit: que només el PSOE està en "condicions" d'unir el suport parlamentari necessari per a una investidura, perquè "només hi ha una majoria parlamentària possible". El president del govern espanyol en funcions ha explicat la seva trobada amb el monarca en una compareixença davant la premsa, en la qual també ha blasmat Feijóo per intentar presentar-se a la investidura sense que els números surtin. "El procés d'investidura no és un tràmit d'exhibició", l'ha avisat, per tot seguit advertir-lo que si es vol "estimbar per tercer cop", és la seva decisió.

Les crítiques de Sánchez es produeixen mentre que el PP surt gairebé cada dia públicament a pressionar el rei o bé a imposar la idea sobre l'opinió pública que qui més suports té, és qui pot arribar a la presidència. Un president és escollit en primera volta per majoria absoluta, i en segona volta requereix com a mínim més vots a favor que en contra. A hores d'ara, Feijóo tindria 172 vots a favor i 178 en contra. Insuficients. Mentre Feijóo teatralitza, el PSOE continua discretament les seves negociacions. Amb hermetisme i sense filtracions és com Sánchez va aconseguir superar la primera prova del 17-A, situant Francina Armengol al capdavant del Congrés. I és amb aquesta mateixa estratègia que vol aconseguir revalidar aquella majoria per a la seva investidura. En aquesta ocasió, però, el preu és molt més car, ja que els partits independentistes no es conformaran sense, com a mínim, l'amnistia

 

Feijóo insisteix, encara que els números no donen

Però Feijóo no cessa, malgrat saber que no surten els números. "Acceptaria l'encàrrec del rei amb diversos avals que donen suport a la meva proposta. El primer, que soc el candidat del partit que ha guanyat les eleccions. El segon, l'aval de quatre partits que sumen 172 diputats, quedant a quatre de la majoria absoluta. En tercer lloc, entenc que posar-me a disposició del cap de l'Estat és complir amb el meu deure", ha dit en una atenció a la premsa després de la trobada al palau de la Zarzuela. A més, ha insistit que a parer seu, només el guanyador de les eleccions pot optar a la presidència, una idea que ja va dir per activa i per passiva durant la campanya.

També ha aprofitat per fer una ronda d'agraïments, especialment a Vox, després que els ultres hagin posat un preu molt baix al suport a Feijóo, consistent que els populars no arraconin els de Santiago Abascal. "Ho agraeixo a Vox, per l'objectiu compartit de protegir la nació i defensar la Constitució". Feijóo ha reconegut el seu suport "sense exigències", i ha apuntat que no hi ha cap mena de dubte que la relació de col·laboració "es mantindrà", després del xoc que van protagonitzar a la mesa del Congrés quan els d'Abascal no van votar a favor de la presidència del PP. 

"No tinc garantit si seré el candidat de la investidura. Tampoc tinc garantit, en cas de ser-ho, tenir un govern a curt termini. Però sí que defensaré davant del bloqueig i el desgovern, que hi hagi una alternativa que defensi i posi per damunt la prioritat de la majoria dels espanyols". Això és el que té Feijóo, a hores d'ara, per oferir. Mentre Feijóo acabava de pronunciar aquestes paraules, la presidenta del Congrés ja es mobilitzava cap a la Zarzuela, on rebrà el veredicte del rei.