ERC plantarà el rei en la ronda de contactes per la investidura

Els anys 2016 i 2019 els republicans ja no hi van assistir per mostrar el seu rebuig contra el discurs del monarca el 3 d'octubre del 2017; Junts, en canvi, hi va enviar Laura Borràs

Gabriel Rufián, aquest dijous al Congrés.
Gabriel Rufián, aquest dijous al Congrés. | EP
17 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:10h
ERC no participarà en la ronda protocol·lària amb els portaveus parlamentaris que fa el rei Felip VI a la Zarzuela en l'inici de la legislatura per explorar la investidura. Així ho han decidit els republicans, segons ha pogut saber Nació, repetint el que ja és un costum per part dels de Gabriel Rufián: plantar el monarca. El setembre del 2019, en l'inici de l'última legislatura, el partit ja va decidir no anar-hi en resposta a l'actitud de Felip VI respecte a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i pel discurs del 3 d'octubre del 2017, contra l'independentisme. També ho va fer el 2016.

"Ni ho vam fer quan no va voler rebre la nostra companya injustament empresonada i legítima presidenta del Parlament Carme Forcadell, ni ho vam fer al juliol després del miserable discurs del 3-O que aplaudia la violència de l'1-O, ni ho farem ara", recollia llavors en el seu compte de Twitter Rufián. En aquesta legislatura, la protesta i plantada al rei es repetirà.

Qui no va plantar el rei l'any 2019 va ser Junts. Concretament, hi va assistir la llavors portaveu al Congrés, Laura Borràs. "Estem sempre disposats a parlar de qüestions que necessiten voluntat política per ser resoltes", va argumentar l'actual presidenta de Junts. De moment es desconeix si l'actual cap de files dels juntaires al Congrés, Míriam Nogueras, assistirà a la recepció, que es convoca un cop s'han constituït les Corts.

La ronda de contactes de Felip VI per a la investidura comença la setmana vinent, i serà del tot inusual, ja que per primera vegada en els últims anys, hi ha dos candidats que aspiren a ser investits: el popular Alberto Núñez Feijóo i el socialista Pedro Sánchez. És el Congrés dels Diputats qui escull el nou cap de l'executiu, però correspon al monarca decidir qui se sotmetrà al debat d'investidura.