Foment reclama «estabilitat» al nou govern espanyol perquè tornin les empreses a Catalunya

La patronal demana una "fiscalitat competitiva" i torna a carregar contra els impostos de patrimoni i grans fortunes

 Josep Sánchez Llibre, president de Foment, en un acte a la seu patronal..
Josep Sánchez Llibre, president de Foment, en un acte a la seu patronal.. | Foment
18 de setembre de 2023, 16:30
Actualitzat: 16:39h
En plenes negociacions de cara a la investidura, i poc després que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'hagi reunit amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi, la patronal Foment del Treball ha reclamat al nou govern espanyol que es formi que generi un clima de "seguretat i certesa" per donar l'"estabilitat social i econòmica" que ha de facilitar la cohesió social i el retorn de les empreses a Catalunya. Pels empresaris, és necessari "un govern sòlid que garanteixi fermesa i credibilitat" que promogui aquest escenari després de la marxa massiva del 2017. Foment adverteix d'un alentiment del creixement econòmic a Espanya i en el context de la UE, fet que requereix del màxim consens entre tots els agents socials.
  
L'organització que presideix Josep Sánchez Llibre obvia els temes polítics i no esmenta l'amnistia, tot insistint en la necessitat de "defensar la figura de l'empresari i l'aportació social de l’empresa" i reclama una "fiscalitat competitiva" que ajudi a la inversió productiva i als processos de fusió d'empreses, recordant que la grandària mitjana de les empreses espanyoles està encara per sota de la mitjana europea. Foment insisteix en la seva posició crítica amb els Impostos del patrimoni i de grans fortunes. 


Els empresaris reclamen un gran acord al Congrés per fixar un pla d'inversions en infraestructures, afrontar d'una vegada les mancances en educació i Formació Professional, sobretot davant dels nous reptes com la digitalització i la intel·ligència artificial, que poden foragitar moltes persones del mercat quan en aquests moments hi ha demanda de molts llocs de treball.

Foment del Treball també reclama una actuació conjunta de totes els administracions per respondre a les dificultats d'accedir a un habitatge, evitant "lleis excessivament ideològiques que no solucionen, ans al contrari, la situació". Demanen la "modernització del sector públic", avaluant l'eficiència de la despesa pública i eliminant despeses inútils i impulsar la transició energètica.


La patronal catalana considera "inviable" mantenir l'increment de la despesa en pensions incrementant les cotitzacions socials de les empreses, que considera de les més elevades de la UE i qualifica de "veritable impost a la creació d'ocupació". Finalment, Foment del Treball demana una "política industrial amb majúscules", que es tradueixi en un increment del seu pes en l'economia catalana.