Aragonès defensa que «no es poden qüestionar els interlocutors» després del veto de Junts a Illa

El president de la Generalitat respon les paraules de Turull contra el paper del líder del PSC després que Sánchez assegurés que totes les qüestions que s'abordin sobre Catalunya estaran consensuades amb els socialistes catalans

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest divendres a Palau.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest divendres a Palau. | Marta Sierra / ACN
Nació
06 d'octubre de 2023, 11:20
Actualitzat: 13:42h
Quin paper té el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez? El PSOE no l'ha situat com a membre de la comissió negociadora, però els socialistes asseguren que totes les qüestions que afectin Catalunya seran avaluades de la mà d'Illa. "No passarà res que el PSC no vegi", deia dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio el cap de l'oposició. Aquest moviment no ha agradat Junts, i des del Govern, el president, Pere Aragonès, ha demanat "respectar" els interlocutors de cada part. 

Així ho ha expressat el cap de l'executiu aquest divendres en una roda de premsa després de reunir-se amb el ministre president de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, al Palau de la Generalitat. Aragonès ha defensat que en una negociació no pertoca qüestionar els interlocutors de l'altra banda. 

Qui va qüestionar exactament Illa en el seu rol negociador? Va ser el secretari general de Junts, Jordi Turull, en un missatge a X, fent referència a la maniobra del PSC per situar Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona després que Xavier Trias guanyés les eleccions. "Trobo que donar protagonisme a qui va enganyar Junts el dia abans del pacte de la vergonya a Barcelona per impedir que Xavier Trias en fos alcalde és una manera molt estranya de demostrar-nos que són de fiar", va apuntar. 
 

És per això que Aragonès ha demanat respectar els interlocutors de cada part. Més enllà d'aquest missatge, el president de la Generalitat també ha valorat la manifestació de diumenge a Barcelona contra l'amnistia, que considera que no afectarà les negociacions. "Tenim assumit que l'amnistia és un fet i que cal continuar treballant per solucions i perquè la societat pugui decidir el seu futur", ha declarat.
 

Baden-Württemberg, a favor del català a la UE

 

El ministre president de l'estat federal alemany de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, ha constatat en la trobada amb Aragonès que el català no s'utilitza com a "llengua europea" i ha afegit que "seria bo" que s'emprés a les institucions. També ha fet referència a la tradició en les relacions entre Catalunya i el land alemany. De fet, ha assenyalat que els orígens del Barça estan lligats amb la ciutat de Heidenheim.

Ambdós mandataris han refermat la seva col·laboració per impulsar l'hidrogen verd. De fet, el 2022, la Generalitat i el govern de Baden-Württenberg van acordar a Stuttgart crear un grup de treball per desenvolupar projectes sobre aquesta energia renovable. Per la seva banda, Aragonès ha destacat que Catalunya i el land alemany són "aliats" i ha valorat que, més d'un any després de constituir el grup de treball, "la feina avança a bon ritme".