Unitat civil per demanar l'oficialitat del català a Europa

Òmnium, universitats, sindicats i patronals reclamen als estats membres de la UE que avalin la normalització de la llengua a les institucions europees: "És una oportunitat històrica"

Imatge de les institucions i entitats que han impulsat la carta als estats membres de la UE
Imatge de les institucions i entitats que han impulsat la carta als estats membres de la UE | Nico Tomás / ACN
23 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 19:29h
Gest de força de la societat civil per demanar l'oficialitat del català a la Unió Europea. Les principals entitats de Catalunya, des d'Òmnium fins a sindicats i patronals, passant per les universitats, han enviat una carta als estats membres de la Unió Europea perquè es posicionin a favor de la normalització del català a les institucions europees. La setmana passada va ser el Govern, que va presentar una campanya arreu d'Europa per pressionar en aquest sentit, mentre continuen els esforços diplomàtics per evitar vetos d'altres països en una decisió que s'ha d'aprovar per unanimitat. Tot plegat, quan falten 24 hores perquè el Consell Europeu torni a abordar la qüestió, ara com ara sense perspectives que se sotmeti a votació.

Els encarregats de presentar l'acció han estat la directora de televisió Sílvia Quer i l'actor Sergi López, que han volgut valorar la "transversalitat" de la iniciativa. "Estem davant d'una oportunitat històrica", han dit. La carta ressalta davant dels estats la fortalesa de la llengua, que és la tretzena en nombre de parlants, uns 10 milions. "Moltes llengües amb un nombre similar o menys parlants que el català ja són oficials a la UE", recorden les entitats, que assenyalen que és qüestió de voluntat política actualitzar el reglament europeu i incloure-hi, també, el català. Els promotors de l'acció sostenen que amb l'oficialitat del català s'enfortiran els valors de la Unió Europea, i alhora permetrà dotar d'una "protecció legal" la llengua catalana.

En la missiva, es reivindica la feina feta des de Catalunya per normalitzar el català i, alhora, remarquen que la llengua es veu en risc per la globalització i les noves tecnologies. Aquest és també uns dels motius per demanar-ne l'oficialitat: que els parlants trobin protecció en àmbits que es regulen des de les institucions europees, com ara l'etiquetatge, l'audiovisual, les tecnologies o la intel·ligència artificial. "Els catalanoparlants volem participar amb veu pròpia a la construcció d'una Unió Europea cohesionada, democràtica i justa que protegeix la seva riquesa cultural i lingüística", han dit els portaveus. Per tot plegat, els promotors de la carta han demanat als estats membres el seu "sí" a l'oficialitat del català.

 

Consens al voltant de la llengua

En declaracions als mitjans, el president d'Òmnium, Xavier Antich, ha ressaltat el caràcter transversal de la iniciativa. "No ha estat complicat mostrar el múscul d'un grandíssim consens en aquest país al voltant de la llengua", ha afirmat. Antich ha situat la llengua com el principal consens de país ara mateix. Ara com ara tot està en mans dels representants polítics. Queden dues reunions al Consell Europeu en què s'hauria de resoldre la qüestió. "No podem esperar cap altra resposta dels estats membres que no sigui el ferm compromís per aconseguir que el català disposi de ple dret en el context de la UE", ha reblat. Amb tot, el president d'Òmnium ha instat a treballar per enfortir l'ús social del català a Catalunya.

Entre els impulsors hi són totes les universitats públiques, organitzacions econòmiques i empresarials com Foment, Pimec, la Cambra de Barcelona, CECOT o l'Acadèmica del Cinema Català, i sindicats com CCOO, UGT, la Intersindical i la Unió de Pagesos, entre d'altres. En l'acció no hi ha hagut coordinació amb el ministeri d'Exteriors ni amb el govern espanyol, que també treballen a aconseguir l'oficialitat del català en compliment de l'acord a la mesa del Congrés amb Junts i amb la vista posada a la investidura de Pedro Sánchez.