El Govern impulsa una campanya a tots els estats de la UE per defensar l'oficialitat del català

Sota el lema "Si tots els idiomes són excepcionals, que cap sigui una excepció a Europa", l'executiu vol influir en l'opinió pública europea amb la mirada posada en la reunió de dimarts del Consell Europeu

20 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 19:49h
La web de la campanya del Govern a favor de l'oficialitat del català
La web de la campanya del Govern a favor de l'oficialitat del català | Govern
El Govern ha presentat aquest divendres a Brussel·les una campanya a tots els estats membres de la Unió Europea per defensar l'oficialitat del català. Segons ha detallat la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, es tracta d'una iniciativa a favor de totes les llengües d'Europa, però centrada a pressionar per aconseguir que en les properes reunions del Consell Europeu, concretament la del dia 24 d'octubre, es pugui votar i aprovar que el català sigui una llengua més a les institucions europees. 

Sota el lema "Si tots els idiomes són excepcionals, que cap sigui una excepció a Europa", la campanya està versionada en els 24 idiomes oficials i es difondrà als carrers i en mitjans de comunicació d'arreu d'Europa. En primer anunci s'ha instal·lat a Brussel·les, a les pantalles de les parades de metro de Schuman, Arts Loi i Trône, al barri europeu. El Govern en "regala" els drets perquè tothom qui ho vulgui la pugui promoure. "Volem que comparteixin l’orgull que senten per les seves llengües i, sobretot, per la riquesa lingüística d’Europa", ha explicat la consellera. 

L’element principal són 24 vídeos -un per cada llengua oficial de la UE- que el Govern ofereix a tothom per promoure la seva pròpia llengua. En aquest sentit, demana suport en la defensa del català com a pròxima llengua oficial a les institucions europees. "Interpel·lem la ciutadania europea, i li demanem que ens ajudi a fer que el català deixi de ser una excepció i esdevingui una llengua oficial", ha afirmat Serret. L'objectiu és fer arribar a l'opinió pública europea els principals arguments a favor de l'oficialitat del català, amb la mirada posada a la reunió de dimarts.

La campanya també inclou la publicació d'un anunci a la premsa europea i en espais publicitaris i marquesines de la via pública. Tant el vídeo com el cartell publicitari dirigeixen els espectadors al web europaencatala.eu, on el Govern exposa els principals motius a favor de l’oficialitat del català a la UE. La campanya es podrà veure a partir d'avui i durant els pròxims dies en espais públics, mitjans de comunicació i xarxes socials dels 27 estats membres. Serret ha evitat detallar el cost de la campanya, que es farà públic més endavant un cop s'hagin acabat de fer algunes contractacions pendents.

Els primers anuncis s'han col·locat a les estacions de metro del barri europeu de Brussel·les, però també es podran veure als carrers de París, Estrasburg, Roma, Dublín o Berlín. Està previst que es publiquin anuncis a desenes de mitjans escrits de tot el continent, des de Finlàndia (Helsingin Sanomat i Hufvudstadsbladet) fins a Xipre (Reporter), passant per Suècia (Svenska Dagbladet i Dagens Nyheter), Dinamarca (Politiken Berlingske), Irlanda (The Irish Times), Polònia (Wprost), Bulgària (Vesti), la República Txeca (Lidové Noviny), Grècia (Protothema) o Portugal (Expresso i Público). 
 

Pendents del Consell

En la darrera trobada del Consell Europeu, no es va portar a votació per evitar vetos d'altres estats -ningú hi estava obertament en contra, però sí que la majoria tenia dubtes- i en aquestes últimes setmanes han continuat les negociacions entre el govern espanyol i la resta d'estats d'Europa per mirar d'apropar posicions. Un dels problemes que es van fer evidents en l'última reunió eren les reticències d'alguns estats a incloure tres noves llengües de cop -català, basc i gallec-. L'oficialitat d'una llengua s'ha d'aprovar per unanimitat i no és segur, encara, que es porti a votació la setmana vinent.

Fa setmanes que el govern espanyol negocia amb els estats membres aquesta qüestió i el Govern també ha tingut contactes amb consolats i ambaixades. "L'actitud és de màxima ambició i posem a disposició tota la nostra disposició per acompanyar i coordinar-nos amb el govern espanyol; mantenim la màxima exigència cap a l'Estat perquè s'aconsegueixi l'oficialitat", ha afirmat Serret. Aquest és un dels elements que pot contribuir a aplanar el terreny per a la investidura, i forma part de l'acord de Junts amb el PSOE per donar suport a Francina Armengol com a presidenta del Congrés.

Aquí podeu veure dos exemples dels vídeos, en gaèlic i en anglès.