Junts avisa Sánchez que sense amnistia «integral i immediata» estarà incomplint l'acord d'investidura

Turull assegura que, amb el redactat actual de la llei tombada ahir al Congrés, Carles Puigdemont i Marta Rovira quedarien fora de la desjudicialització

Nogueras i Sánchez, al Congrés.
Nogueras i Sánchez, al Congrés. | Europa Press
31 de gener de 2024, 09:25
Actualitzat: 15:57h
"Junts busca poder aconseguir una llei d'amnistia integral i d'aplicació immediata". És el missatge que ha traslladat aquest dimecres el secretari general del partit, Jordi Turull, en una entrevista a RAC1 només unes hores després de tombar la llei d'amnistia per obrir un nou període negociador. Si la desjudicialització no lliga amb la condició de ser "integral" i "immediata", Turull ha remarcat que el PSOE estarà "incomplint" amb l'acord d'investidura. Si no hi ha amnistia, que és un aspecte "nuclear" de la legislatura, l'estabilitat de Pedro Sánchez corre riscos. El dirigent de Junts, que no ha volgut proferir cap "amenaça", ha assenyalat que encara s'és a temps de trobar "solucions" perquè cap dirigent o activista quedi exclòs de la norma.


A què es deu el gir de Junts? En essència, als moviments de magistrats rellevants com Joaquín Aguirre -instructor del cas Volhov- i Manuel García-Castellón -instructor del cas Tsunami Democràtic- per imputar delictes com alta traïció i terrorisme a dirigents del procés. Segons Turull, si el PSOE no aposta per una amnistia "integral" i "d'aplicació immediata" estarà "incomplint" l'acord d'investidura signat a principis de novembre a Brussel·les. Davant l'ofensiva judicial per no aplicar la norma de manera immediata, el secretari general de Junts ha apuntat que hi hauria activistes i dirigents que quedarien fora de la desjudicialització. En concret, ha parlat de la causa del Tsunami, de Volhov i també dels CDR detinguts en l'Operació Judes.

"No hi havia vies d'aigua, però les han obert a cop de martell", ha apuntat l'exconseller de la Presidència, que ha constatat que amb ERC no es veuen les coses de la mateixa manera. Quan el text torni a la comissió de Justícia, ha dit, hi ha marge per "compatibilitzar interessos". "Hem d'entrar tots en l'amnistia", ha remarcat el secretari general de Junts, en relació a les converses que s'obriran en el marc de la comissió de Justícia, d'on ha sortir -d'aquí a quinze dies- un text que "agafi a tothom" i sigui "d'aplicació immediata". "Es tracta de complir l'acord al qual vam arribar a Brussel·les. Ens hem de concentrar en això", ha indicat.
 

La Moncloa posa la Constitució com a límit

María Jesús Montero, vicepresidenta primera del govern espanyol, ha assenyalat també des de RAC1 que és clau el redactat de la llei, i que hi ha esmenes plantejades per Junts no es troben "dins del perímetre constitucional". "L'estat de dret ha de funcionar en la seva plenitud. El PSOE sempre va dir que el límit de qualsevol legislació ha de ser la Constitució. No admetrem res que posi en perill la seguretat de la llei", ha apuntat Montero, que també ha volgut posar de manifest la voluntat de treballar per la "cohesió territorial" i la necessitat que Junts "recapaciti".
 

El calendari s'allarga

Amb l'entrebanc en la tramitació de l'amnistia, tots els terminis s'allarguen. Fins ara, els negociadors preveien que la llei s'aprovaria de cara a l'abril. Ara, tot això queda en paper mullat i tot apunta que no entrarà en vigor fins al maig o juny. Aleshores, els jutges tenen dos mesos per aplicar la llei, però també poden presentar qüestions prejudicials a Europa o qüestions d'inconstitucionalitat al TC. Això deixaria en suspens la norma en els procediments concrets. Ara com ara, el text preveu que els jutges aixequin les mesures cautelars en vigor -ordres de detenció, presons preventives-, però difícilment el PSOE acceptarà que incloure a la llei la pretensió de Junts d'aixecar també condemnes d'inhabilitació fermes.