El Govern trasllada a PSC i comuns que ha complert el 90% del pacte de pressupostos 2023

Els socialistes prefereixen no donar "cap xifra per bona" i assenyalen que encara hi ha compromisos "rellevants" que resten pendents

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder de l'oposició, Salvador Illa.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder de l'oposició, Salvador Illa. | Kike Rincón / Europa Press
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 18:18h
Si es repeteix un element en cada nova negociació entre vells coneguts, com passa entre dos partits que han pactat prèviament, aquesta és l'exigència del compliment de l'acordat en el passat. I quan la qüestió va de números, el retiment de comptes es fiscalitza encara molt més. Fa setmanes i mesos que el PSC i els comuns, que van facilitar l'aprovació dels pressupostos del Govern de Pere Aragonès el 2023, situen com a imprescindible per arribar a un nou acord pels comptes del 2024 el compliment dels pactes anteriors. I davant d'això, aquesta setmana l'executiu els ha traslladat -en dues reunions el dilluns- que ha complert al voltant d'un 90% de l'execució pressupostada, segons ha pogut saber Nació.

El càlcul el recull el Govern en dos documents que va facilitar tant a socialistes com comuns en la trobada de dilluns. Concretament, xifra en un 88,6% el compliment de l'acord amb el PSC, i en un 87,4% el compliment amb els comuns. Com ho ha calculat l'executiu? Per a l'obtenció del grau d'assoliment, s'ha valorat l'estat de la situació de cadascuna de les mesures, especialment d'aquelles que es troben en curs, i s'ha ponderat d'acord amb el seu grau d'execució. La ponderació utilitzada per cadascun dels estats és 1 punt per les assolides; 0,80 per aquelles en curs però pendents d'altres organismes; 0,60 per les mesures en curs amb avenços concrets; 0,40 per les mesures en curs amb tasques iniciades; i finalment un 0 per aquelles pendents d'inici. 

Amb el PSC de Salvador Illa, el Govern s'ha reunit de manera trimestral. L'acord dels comptes del 2023 es va signar l'1 de febrer de 2023, i des de llavors han existit trobades el 8 de març, el 6 de juliol, i el 9 d'octubre d'aquell any, i el 5 de febrer de 2024. El Govern dona per assolides el 70% de les mesures. La resta estan en curs i només el 2% està pendent d'inici o no es pot realitzar. En el mateix document, l'executiu desgrana per capítols les fites més rellevants assolides en els diversos àmbits i destaca especialment la salut, transport i mobilitat, inversions, educació i societat del coneixement.

Es recullen elements com el desplegament de la llei de la Ciència, 110 milions d'euros per combatre les llistes d'espera a la salut, la gratuïtat de l'I-2 a totes les llars d'infants, i l'increment de l'oferta de la RL3 entre Lleida i Cervera, la constitució de la comissió tècnica per a la millora de l'aeroport del Prat o la signatura del protocol que garanteix la redacció i el finançament del projecte de la Ronda Nord. 
 

El PSC no dona "cap xifra per bona"

De moment el PSC està analitzant les dades aportades, i fins que l'anàlisi no es dugui a terme no donarà "cap xifra per bona". Fonts socialistes assenyalen que això no obstant, un primer estudi de l'informe permet concloure que hi ha "compromisos rellevants" adquirits pel Govern que "queden pendents". El mes d'octubre del 2023, els socialistes havien xifrat el grau de compliment en un 11%. 
 

Grau de compliment de l'acord pressupostari entre el Govern i el PSC by naciodigital on Scribd



En el cas dels comuns, l'acord es va signar el 14 de desembre de 2022 i les reunions trimestrals l'any 2023 es van celebrar el 15 de març, el 5 de juliol i el 3 d'octubre. La del 2024, igual que amb el PSC, es va celebrar aquest dilluns. Amb la formació liderada per Jéssica Albiach, el Govern dona per assolides completament el 74% de les mesures, el 25% restant estan en curs i només l'1%, que es tradueix en una mesura, no es pot realitzar. Destaquen especialment les carpetes d'igualtat i feminismes, salut, i pla de xoc social. 

Quines mesures destaca el Govern? En el si del pla de xoc, la dotació de 129,5 milions d'euros a ajuts al pagament del lloguer, superant l'import acordat de 87,6 milions d'euros. També partides com els 20 milions d'euros per al desplegament del pla de prevenció del suïcidi 2021-2025 o la reconstrucció mamària després d'una mastectomia total en un període inferior a 6 mesos. També la partida de 41 milions d'euros per a l'àmbit local per a les actuacions de prevenció i urgències en l'àmbit de les violències masclistes. 
 

Grau de compliment de l'acord pressupostari entre el Govern i els comuns by naciodigital on Scribd


 

Quines actuacions no s'han iniciat?

En els documents que la Generalitat ha lliurat tant al PSC com els comuns no es recullen aquells elements que no s'han començat a executar. En el cas dels socialistes, són quatre. El primer, destinar 20 milions d'euros el 2023 per la licitació d'adquisició i remodelació de trens, però per fer-ho falten fons del govern central, argumenta la Generalitat. Els altres tres són projectes per a l'ampliació de l'escola Congost de Canovelles, la reforma de l'edifici de l'antiga residència de la Guàrdia Civil per habitatges a Oliana, i la reforma de dos pisos per a habitatge social a Salàs de Pallars. Els ajuntaments dels municipis no han donat resposta a la Generalitat sobre aquestes qüestions, argumenta l'executiu.