El centre de recerca BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha celebrat els deu anys de la seva vida en un acte amb el president de la Generalitat, Salvador Illa. Amb una missió i visió clares, lideratge, passió i molt d’esforç d’equip continuat, el BETA ha treballat des de la recerca, la innovació i la transferència al costat del sector agroalimentari d’Osona, de Catalunya en xarxes europees per la seva sostenibilitat.
El sector agroalimentari és el primer de l’economia catalana, innovador i exportador. La xarxa logística de Catalunya permet atendre 40 milions de consumidors en menys de 48 hores i la posició geogràfica de Catalunya permet interconnexions amb Europa, Àsia, Amèrica i Àfrica. El sector agroalimentari, segons dades oficials del 2023, representa el 19% del PIB Català i ocupa directament entorn de les 180.000 persones. Aquest sector aplega el sector primari, el secundari industrial i el terciari de serveis. L’integren 57.000 explotacions agràries, 4253 indústries d’alimentació i begudes i 658 empreses de la indústria auxiliar agroalimentària. El sector carni és el primer subsector seguit del fine food, els olis vegetals, el vi i el cava, les fruites i verdures, els cereals i el peix i marisc. Les inversions estrangeres a Catalunya en el sector agroalimentari representen el 10% del total i el 24% de la inversió estrangera a la indústria manufacturera. Els aliments catalans han aconseguit en deu anys un valor significatiu en els mercats internacionals i ja representen un 25% de totes les exportacions del sector d’Espanya. Catalunya supera en exportacions d’aliments a Portugal, Grècia, Perú, Colòmbia Suècia o Japó. Els aliments catalans abasteixen el mercat català, l’espanyol i arriben a més de 200 països a tot el món. Dels 15.327 milions exportats el 35% són carn i embotits, el 31% fine food, el 9% fruita i horta, el 8,4% olis vegetals, 4% vi i cava, el 2,89% cereals, el 2,4% peix i marisc.
El sector agroalimentari genera molta activitat econòmica, ocupació estable i creixent, subministrament de productes de kilòmetre 0 a Catalunya i, com tots els sectors, externalitats negatives que cal revertir, ambientals i socials. La comarca d’Osona és un dels territoris catalans on el sector agroalimentari té un pes més important. A Osona i el Lluçanès el sector agroalimentari representa el 17% de les empreses, el 30% dels treballadors i el 53% de la facturació. Més de 600 empreses i si hi afegim les empreses de restauració arriba a 718; 285 agroproductors, majoritàriament autònoms. La superació de l’impacte ambiental, la contaminació del subsol, consum aigua i energia són la clau del sector.
L’any 2014 neix l’embrió del BETA, a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, orientat a la biodiversitat, ecologia, tecnologia ambiental i alimentària amb quatre investigadors, liderat per Sergio Ponsá, enginyer químic i doctor en Ciències i Tecnologia Ambiental. Amb el sector agroalimentari del territori en deu anys ha arribat a més de 110. Actualment, gestiona un pressupost de sis milions d’euros, amb 3.000 metres quadrats d’espais infraestructures de recerca/innovació, 45 projectes europeus, més de 700.000 euros de transferència amb empreses o col·laboracions amb administracions públiques. L’equip humà és multicultural amb professionals de més de 15 nacionalitats. Participa en més de 12 clústers catalans o espanyol i amb més de 15 grups de treball o associacions europees.
El BETA, com a centre acreditat Tecnio per Acció i, a curt termini, centre CERCA de la Generalitat de Catalunya, treballa a Vic-Osona-Lluçanès per projectes a tota la Catalunya Central i Interior (àmbit d’influència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya) i tindrà pròximes seus a Soses (en un laboratori d’empresa de fertilitzants), a Roses (centre amb suport de l’ajuntament per la conservació marina-Centre del Mar) i a Granollers (Investigadors del Museu de Ciències Naturals de la ciutat s’integraran al BETA).
El Centre BETA està orientat al servei dels reptes del sector agroalimentari amb set línies de treball:
- Donar suport Tècnic, científic a les administracions públiques en les regulacions per generar solucions pràctiques i canvis transformadors.
- Impulsar la bioeconomia circular, transformant residus orgànics en bioproductes, biofertilitzants, biomaterials i bioenergia i millorant cicle de l’aigua.
- Orientar a una nova gestió més sostenible dels nutrients, donant valor als recursos biològics i als subproductes orgànics per substituir els fertilitzants químics, per promoure un sistema agroalimentari sostenible i baix en emissions.
- La natura com a solució. Utilitzar processos naturals per tractar aigües residuals, agrícoles o industrials.
- Transformar els sistemes agroalimentaris. Models regeneratius, protecció del sòl agrari i la innovació per reduir l’impacte ecològic pel canvi climàtic i garantir la seguretat alimentària.
- Descarbonitzar els sectors productius. Impulsar a transferència de tecnologies emergents i circulars per reduir l’impacte ambiental dels sectors productius.
- Digitalitzar la sostenibilitat. Solucions digitals per empreses i administracions per facilitar la planificació i gestió de productes sostenibles.
La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha esdevingut un servei públic de coneixement transferencial a la Catalunya Central i Interior al llarg de la C-25, on resideix una part molt important dels sectors agroalimentaris del Centre de Catalunya. Des de Vic, Osona-Lluçanès (sumant Garrotxa-Ripollès-Vallès Oriental) a Manresa (Bages-Moianès-Berguedà-Solsonès-Cerdanya) i en el cas del sector agroalimentari, connectat amb les comarques gironines i les de Lleida.
Els organismes internacionals situen “One Health” que suma la salut humana, l’animal i la mediambiental com el gran repte i urgència d’ara i els pròxims anys. El Centre BETA com a centre de recerca, innovació, tecnològic i de transferència, des d’una col·laboració de la UVic-UCC amb els ajuntaments, la Generalitat i les empreses del sector agroalimentari pot ser clau davant dels reptes de sostenibilitat, competitivitat, de salut i social del primer sector de l’economia del país, i un dels més contribuïdors de l’equilibri territorial. Aliments saludables i sostenibles són el camí. La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya disposa d’una forta focalització en el sector salut en docència de graus, de postgrau, de recerca i transferència. L’aliança entre el centre BETA i l’Institut de Recerca i Innovació en la Salut i Ciències de la Vida (IRIS-CC) pot generar factors multiplicadors. A Vic, el centre BETA comparteix Baumann amb la Facultat de Medicina i la seu IRIS-CC.
La sostenibilitat sistèmica del sector agroalimentari esdevé un repte local i global i el centre BETA, estratègic.