Especial
Economia comarcal catalana

Com s'estructura l'economia d’Osona i el Lluçanès i com evoluciona cada sector? Tot, al portal de l'Anuari Econòmic Comarcal de BBVA

Osona BBVA Anuari econòmic comarcal

L'informe econòmic comarcal més complet esdevé ara més accessible que mai, amb mapes i gràfics interactius

Redacció
19 de desembre de 2024, 07:00

L’economia a la comarca d’Osona va créixer un 2,85% l’any 2023 i la del Lluçanès un 1,8%, segons es pot visibilitzar en el nou portal digital de l’Anuari Econòmic Comarcal de BBVA. Es tracta d’una eina que posa a l'abast totes les dades econòmiques comarcals amb mapes i gràfics.

Si ens fixem en les grans xifres que ens mostra el nou portal de l’Anuari Econòmic Comarcal de BBVA, el 2023 el Valor Afegit Brut (VAB) d’Osona va tancar-se amb un increment del 7,1% respecte del 2019. Un avenç econòmic que es reflecteix en l’augment del 4,5% dels serveis i en el nombre d’afiliats, que ha crescut un 3,9%. En el cas del Lluçanès, el VAB va tancar-se amb un saldo negatiu de -27,6% respecte del 2019 sobretot a causa de la disminució de la producció porcina i bovina. No obstant això, els serveis han crescut un 4% i l’ocupació ha pujat un 3,4%.

Anuari Econòmic Comarcal de BBVA d'Osona i Lluçanès
Anuari Econòmic Comarcal de BBVA d'Osona i Lluçanès

En el nou portal de dades de BBVA cada una de les comarques o demarcacions compta amb informació detallada de les dades econòmiques més destacades, i com es reparteix el VAB a través de grans sectors. A Osona el sector productiu que té més pes econòmic és el sector serveis, que representa prop del 55% del VAB, metre que el pes de la indústria és del 35%, la construcció representa el 5% i el sector primari el 3%. Al Lluçanès els serveis representen el 46%, la indústria el 37%, la construcció l’11% i el sector primari és el 3%. 

És especialment interessant perquè el portal permet veure no només les dades de l'últim any sinó també ofereix l'oportunitat fer una retrospectiva de l'evolució de cada sector, a cada territori, des del 2019 -abans del context de pandèmia- o, fins i tot, anar més enllà i calibrar els canvis durant l'última dècada, (2013-2023). 

Evolució del VAB comarcal d'Osona de l'Anuari Econòmic Comarcal de BBVA
Evolució del VAB comarcal d'Osona de l'Anuari Econòmic Comarcal de BBVA

Entre els gràfics interactius que es poden consultar hi ha l'evolució del mercat laboral i del mercat immobiliari. A Osona el major nombre de persones a l’atur (4.383) es concentren en el sector serveis, on hi ha el nombre més elevat de treballadors afiliats a la seguretat social (45.190). Al Lluçanès, la concentració de treballadors també és al sector serveis amb 891.  

Finalment, en els últims tres anys el preu de l’habitatge a Osona s’ha incrementat. Si l’any 2021 era de 1.419 euros, el 2022 va ser de 1.664 euros i l’any 2023 s’ha situat en 1.655 euros. Al Lluçanès, només es tenen dades del 2023 en tractar-se d’una comarca de nova creació i el preu de l’habitatge se situa en 871 euros.

Què és el nou portal digital de l’Anuari Econòmic Comarcal de BBVA?

Es tracta d’un portal accessible, interactiu i visual del'Anuari Econòmic Comarcal BBVA, una de les eines més valuoses d'anàlisi econòmica territorial.

Amb l'objectiu de fer arribar aquest coneixement únic a persones, empreses i agents econòmics del territori, el nou portal de dades de BBVA es concep com una eina de consulta i accés permanent que permet accedir als continguts de l’informe actualitzats, amb una navegació intuïtiva i uns formats de visualització de dades interactius i gràficament moderns.

Portada del portal de l'Anuari Econòmic Comarcal BBVA
Portada del portal de l'Anuari Econòmic Comarcal BBVA

L'estructura del portal permet organitzar la navegació en més de cinquanta seccions per a cadascun dels àmbits territorials i la informació temàtica, en diferents formats, tot implementat per la consultora especialitzada Polis

Amb 30 edicions publicades, l’Anuari Econòmic Comarcal de BBVA ha esdevingut un referent pel seu nivell de detall i qualitat i es manté com l’únic informe a Catalunya que proporciona una visió tan precisa del creixement en l’àmbit comarcal. L’estudi anual de BBVA està dirigit pel catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Oliver