Després de l'impàs de l'any passat, en part virtual, la Fira de la Tòfona torna a Centelles el cap de setmana del 18 i 19 de desembre. I ho fa de forma totalment presencial. Així es va anunciar durant la presentació de la 14a edició, que va tenir lloc aquest dijous al restaurant Via de la plaça major de Centelles, l'únic que ofereix durant tot l'any plats de tòfona, sigui negra o blanca. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Centelles, Josep Paré i del regidor de Promoció Econòmica, Josep Arisa.
Entre altres al·licients a la mostra, destaquen les classes magistrals de cuina al pavelló de la plaça Major amb cuiners experimentats i de renom com el veterà xef barceloní d'Horta, Carles Gaig o Albert Boronat, deixeble directe d'un dels més prestigiosos i reconeguts cuiners de França, Alain Ducasse.
Una vintena de parades se situaran enguany els horts del Palau dels Comtes. Allà s'hi podrà conèixer i comprar tota mena de productes trufats, és a dir, que tenen com a ingredient principal la tòfona negra (sigui silvestre o de cultiu). I fins i tot comprar-ne de fresques.
Allà també es podrà gaudir i tastar exquisits "platets amb tòfona negra fresca" fets al moment en una food truck, com ous escalfats amb escuma de patata i tòfona, risotto de ceps i tòfona, pilotilles tofonades, steak tàrtar amb mantega tofonada, Cheese cake o torradeta de Santa Teresa tofonada. Una dotzena de bars, obradors, restaurants i botigues de menjar d'emportar, també participaran tot el cap de setmana oferint plats elaborats amb tòfona negra.
[h3] Concursos, tallers i un llibre [/h3]
La fira es complementa amb actes ja tradicionals com la 8a edició del Concurs de gossos tofonaires, que tindrà lloc, aquest any, als jardins de la Casa Pujol, espai municipal situat al cèntric carrer d'Anselm Clavé i que comptarà amb deu participants vinguts d'arreu del país.
Entre altres tallers destaca el de pastisseria amb tòfona i xocolata amb David Gil d'I+Desserts, el de perdre la por a cuinar amb tòfona amb Fina Vila i Cesc Molera, així com també el de cuina de Nadal amb Jordi Parareda i Montse Uran.
El diumenge la fira de Centelles, oferirà el III Concurs de cuina amb tòfona per a joves cuiners amb participants de cinc escoles d'hostaleria del nostre país i que proposaran plats enginyosos, originals i seguint les pautes de la millor combinació d'ingredients amb la tòfona negra fresca del país.
També el diumenge l'estudiosa local de la tòfona, Fina Vila, presentarà el seu segon llibre sobre aquest fong tan singular que es troba al bosc sota terra a prop de roures, garrics, alzines i avellaners. Una publicació que porta per nom Tòfones: el misteri del bosc i que en forma de conte per a infants explica mil i una històries verídiques sobre tot el món que envolta a la recerca del preuat fong. El llibre ha estat il·lustrat per la jove centellenca Laura Marsal, i editat per Edicions El Portal de Centelles.
Tota la fira estarà amenitzada pel maridatge dels vins amb Reventós-Codorniu, Panadès Alemany i el celler de La Vinyeta.
Centelles celebrarà una Fira de la Tòfona totalment presencial
La 14a edició tindrà lloc el cap de setmana del 18 i 19 de desembre amb xefs de renom com Carles Gaig i Albert Boronat
Ara a portada
-
Societat Salut i l'Ajuntament de Vic perfilen la cessió del solar del Mercat Municipal per construir-hi un nou CAP Irene Giménez Vinyet
-
Societat Osona Salut Mental amplia les instal·lacions amb consultoris nous i sales per a teràpies de grup Redacció
-
Ciutats Sau instal·la alarmes per advertir la població en cas de trencament de la presa Arnau Urgell i Vidal
-
Cultura i Mitjans El bressol original que va allitar Jacint Verdaguer s'exposarà de forma permanent a la Casa Museu de Folgueroles Redacció
-
Publicat el 10 de desembre de 2021 a les 15:55
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Una quarantena d'artesans i 200 formatges per tastar i comprar al tall: torna el Lactium de Vic
-
Cultura i Mitjans Sant Julià de Vilatorta celebra el 46è Aplec Caramellaire
-
Cultura i Mitjans Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 25, 26 i 27 d'abril
-
Cultura i Mitjans Vic ja ha escollit «La paraula del poble»