«El català té una dolçor especial»: aprenents de la llengua surten a cantar nadales pels carrers de Vic

Es tracta d'una prova pilot del Consorci per a la Normalització Lingüística d'Osona per fomentar l'ús de la llengua fora de les aules

Aprenents de català, nois i noies del Vic Jove i voluntaris surten als carrers de la ciutat a cantar nadales en llengua catalana.
Aprenents de català, nois i noies del Vic Jove i voluntaris surten als carrers de la ciutat a cantar nadales en llengua catalana. | Santi Puig/CNL Osona
13 de desembre del 2023
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 16:30h

El Blanc Nadal, El Trineu i El Món Seria són les tres nadales en llengua catalana que han après els alumnes del Centre de Normalització Lingüística (CNL) d'Osona en el marc d'una prova pilot per fomentar l'aprenentatge i l'ús del català fora de l'aula. Hi han participat aprenents de perfils, edats, inquietuds i motivacions molt diferents així com voluntaris del centre que, després de diversos assajos, aquest dimarts han sortit a cantar pels carrers deVic.

Més enllà de facilitar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua, aquesta iniciativa també té el propòsit de crear xarxa i sinergies entre els aprenents de català a més de donar a conèixer la cultura popular o les tradicions del territori.

Cantar i memoritzar lletres és una bona manera d'aprendre una llengua, asseguren des del CNL d'Osona. Montse Baqué, coordinadora de dinamització i foment de l'ús de la llengua del centre, detalla que és "una manera de practicar català en un espai fora de l'aula". Per fer-ho possible, s'han trobat diverses vegades durant les darreres setmanes per assajar i treballar la posada en escena i les cançons -"melodies internacionals"- per facilitar als alumnes l'aprenentatge.

"Cantar és molt pedagògic", remarca Baqué tot afegint que, fer-ho en format coral, també ajuda a generar interès per la llengua i vincles entre les persones que hi participen: "És un aprenentatge diferent i compartit".

La intenció del CNL d'Osona és consolidar el projecte i que la coral tingui continuïtat a llarg termini per crear un espai de trobada menys acadèmic i més lúdic on puguin participar tots els aprenents de català de la ciutat -a Vic hi ha diferents centres i entitats que ofereixen cursos de llengua com, per exemple, l'Escola d'Adults, Càritas o la Creu Roja-.
 

Cantada de nadales a Vic dels aprenents de català i voluntaris del CNL d'Osona. Foto: Irene Giménez
 

Aprendre català, tota una experiència

L'Alfonso Crisanto Rosas és un jove de 30 anys del Perú que fa vuit mesos va arribar a Vic "sense saber res de la llengua catalana". Explica que ràpidament va tenir interès per estudiar català així com per conèixer la cultura i els costums del país, un fet que li ha brindat "oportunitats laborals i socials". Pel que fa a la cantada de nadales, l'Alfonso creu que és una experiència "molt interessant" per aprendre català i alhora relacionar-se amb altres persones, i confessa que l'ha sorprès el "missatge profund" de les lletres escollides: per exemple, no coneixia el sentit de la paraula 'joia' en el context d'una nadala, un significat que l'ha deixat bocabadat.

La Noelia Jose és d'Argentina, va arribar al maig d'aquest 2023 a Vic i forma part dels alumnes del primer curs de català del CNL d'Osona. És cantant de tango i, quan va saber que es preparava una cantada de nadales, no va dubtar a apuntar-s'hi. De fet, detalla que, gràcies a aquesta iniciativa, ha après algunes paraules en llengua catalana que desconeixia i confessa que, per a ella, "el català té una dolçor especial".