El diamant negre de la cuina torna a triomfar a Centelles

El concurs de gossos tofonaires i de receptes de cuina, les novetats de la Fira de la Tòfona d’enguany

Publicat el 23 de desembre de 2013 a les 19:00
Una parada de la Fira de la Tòfona, aquest dissabte. Foto: Josep M. Costa

Centelles ha tornat a acollir aquest cap de setmana la Fira de la Tòfona, en la seva sisena edició. Un fong que ha donat  més nom i ressò al poble i que ha fet i fa guanyar força diners als que sempre s'hi han dedicat i encara saben buscar-lo pels boscos de la contrada. La fira es complementava, d'una banda, amb les parades, bàsicament instal·lades al passeig modernista de la vila, i les activitats gastronòmiques a la sala de la Violeta.

La festa es va encetar amb una degustació de samfaines fetes per centellencs, un plat típic local que s'està recuperant de les cuines de les nostres àvies.

Enguany, s'ha pogut gaudir d'una quarantena de parades, on era ben visible la tòfona negra fresca de Centelles (Tuber Melanosporum). El fong també s’ha pogut degustar en diversos productes de valor afegit i, òbviament, comprar-lo.

En les activitats gastronòmiques vam poder gaudir de la experiència i explicacions de cuiners prestigiosos com Pere Planagumà, del restaurant Les Cols d'Olot (amb dues estrelles Michelin) i de Les Magnòlies d'Arbùcies (amb  una estrella Michelin). I també del cuiner local i professor de la Escola d'Hosteleria d'Osona, Cesc Molera.

La tarda de dissabte va arribar la primera novetat d'enguany, organitzada pels tofonaires locals Àngel Vivet i Fina Vila. Consistia en un concurs, en el qual hi van participar sis gossos tofonaires. Les guanyadores van ser la gossa Fosca de Nùria Padrisa de Moià, que va trobar les quatre tòfones enterrades a terra amb un temps rècord de  2,32 minuts (el temps màxim era de  5 minuts) i es va emportar un premi en metàl·lic de  200 euros; en segon lloc va quedar la  gossa Tuber d'Albert Casanovas de Calaf, que les va trobar en tan sols 3,14 minuts i va obtenir un premi de  100 euros; i en tercer lloc, la gossa Tula del centellenc Eduard Puigdomènech, que ho va aconseguir en 4,19 minuts i va guanyar un premi de 50 euros.

Diumenge al matí, es va portar a terme el concurs de la ratafia embruixada de Centelles, amb tretze participants i els següents guanyadors:  el primer premi se’l va emportar el vigatà Gil Riera, un accèssit va ser per a Montserrat Rovira i un reconeixement per a Maria Dolors Argelagués.

El veredicte del concurs de receptes de cuina ( amb 26 participants) i fotografia va cloure la fira. El primer premi de recepta amb tòfona fou per a Raquel Collado de Seva, que treballa a Centelles i que es va emportar un complert lot de productes. El premi a la millor fotografia de receptes se’l va endur Rebeca de Torres de Torrijos (Toledo), i es va donar una menció a  Agustina Roig de Sant Martí de Centelles, que també va ser la guanyadora del premi a la recepta més popular. Per últim, el premi a la millor recepta per part dels votants fou per Toni Carrasco de Centelles, amb propostes fetes amb patata negra i tòfona.

Programa d’actes

Més informació de la tòfona a Centelles

----------------------------------
Galeries de fotos:
- 2012 (Josep Maria Costa)
- 2011 (Xevi Mas)
- 2010 (Josep Maria Costa)
- 2009 (Xevi Mas)
- 2008 (Lurdes López)