Erra també destacava el maridatge que formen "la ciutat de Vic i el formatge". El president d'ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà), Nicanor Coscollola, ha apuntat que el sector està il·lusionat amb el Lactium: "té ganes de tenir una fira a nivell català". I Vic, encaixa amb el perfil del sector.
Més d'una quarantena de formatgeries
Com cada any, els visitants podran conèixer, escollir i tastar més de 150 formatges d'una quarantena de formatgers d'arreu de Catalunya. Tal com ha destacat el director del Lactium, Isaac Gelabert, a diferència d'altres fires, a Vic, "els visitants trobaran els formatgers a les parades", que són "els millors prescriptors del seu producte i els que millor poden explicar què fan". Gelabert també ha explicat que totes les parades de formatges oferiran degustacions "a preus populars".
De la quarantena de formatge, n'hi ha 39 de Catalunya i un de l'estat espanyol. Enguany s'estrena la figura del formatge convidat que es tracta de la formatgeria Cortes de Muar, ubicada a Silleda (Pontevedra). A més d'aquesta quarantena de formatgeries també hi haurà parades d'"amics del formatge", com són el vi, cervesa, pans... que sumaran uns 50 expositors. De la comarca d'Osona, hi haurà un total de 8 explotacions (entre formatges i productes làctics).
Per la seva banda, el cap de l'Àrea Comercial, Nous Projectes i Assessorament de PRODECA, Jordi Redón, ha explicat que a més del mercat del voltant, s'ha de potenciar el mercat exterior. De fet, el divendres abans (12 de maig) hi haurà una jornada tècnica sobre "El formatge artesà al mercat europeu".
Apropar el formatge a la cuina
Entre les novetats també destaca la iniciativa de Rock & Txis, 40 tapes amb formatge. Tal com apuntava Gelabert, es vol apropar el formatge a la cuina i per això, el dissabte a la nit, es farà un sopar amb 40 tapes elaborades amb formatge, acompanyades de cerveses artesanes, els vins de Cap de Ruc i altres productes agroalimentaris de qualitat. La música acompanyarà la vetllada, concretament, amb la banda de rock osonenc Jerry's Group.
D'altra banda, també destaca el Txis Corner. Es tracta d'un espai que té la voluntat d'oferir projectes i experiències innovadores de formatgers d'arreu de Catalunya.
Concurs Lactium estrena categoria i guardó
El mateix dissabte, 13 de maig, hi ha el Concurs Lactium (formatges artesans catalans). Tal com ha explicat Gelabert, hi ha uns 120 participants que competiran en 9 categories diferents. A més de les habituals, enguany s'estrena la categoria "Tendències", que enguany puntuarà els formatges blaus. D'altra banda, com a novetat, s'escollirà El Millor Formatge Català Lactium 2017.
Espai Bon Preu
Enguany també s'estrena l'Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, un espai de divulgació i coneixement de lea cultura del formatge on s'han programat una dotzena d'activitats. Reunirà 12 activitats dirigides per divulgadors i especialistes del formatge.
Tampoc no faltarà la mostra de bestiar relacionat amb el sector, com vaques, cabres i ovelles de ramats catalans. El Lactium està organitzat per l'Ajuntament de Vic i ACREFA, i compta amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, l'agrupació de ramaders i formatgers Llet de Cabres Catalanes i l'empresa Bonpreu-Esclat.

Durant la roda de premsa d'aquest dimarts al migdia. Foto: Albert Alemany