​La Marxa dels Vigatans homenatjarà els anònims que van lluitar per Catalunya a la guerra de Successió i l'1-O

L'acte central de la 20a edició torna a la plaça de la Catedral el 9 de setembre

Josep Casassas, Alfred Verdaguer i Marta Parramón a la presntació de la 20a Marxa dels Vigatans.
Josep Casassas, Alfred Verdaguer i Marta Parramón a la presntació de la 20a Marxa dels Vigatans. | Adrià Costa
31 d'agost de 2022, 17:02
Actualitzat: 17:05h
Com cada any, i com avantsala de la Diada Nacional de Catalunya, torna la tradicional Marxa dels Vigatans. En aquesta ocasió, ho farà el divendres 9 de setembre a la plaça de la Catedral. El tradicional acte arriba a la 20a edició amb el lema "Activem-nos per guanyar!".

Tal com ha destacat Marta Parramón, directora artística del muntatge que recrea els fets de 1705 a Osona, enguany es donarà "èmfasi al poble", en lloc de les personalitats. Des d'aquelles "persones anònimes" que "el 1705 se'n van anar a Barcelona per lluitar al setge de Barcelona", durant la guerra de Successió, com "aquells que van fer possible l'1 d'octubre". "Volem homenatjar aquest poble del 1705 i d'avui", ha detallat. També ha remarcat la importància de la "gent jove", que tindran un protagonisme destacat en la proposta.

La marxa de torxes donarà el tret de sortida a l'acte des de la plaça Major amb una concentració de 25 columnes, entre les quals debuta la de Gurb. Es dividiran en dos grups i baixaran pels carrers de la Riera i Sant Miquel dels Sants, fins arribar a la plaça de la Catedral, on es farà l'acte central. "Aquesta vegada enllacem i unifiquem les dues places i lliguem les diverses propostes dels darrers anys", ha explicat per la seva banda el president d'Òmnium Osona, Alfred Verdaguer.

La posada en escena comptarà amb quatre actors i actrius de la comarca i l'Associació de Recreació Històrica del Montserratí. Al muntatge hi participaran diversos artistes i entitats, com l'Orfeó Vigatà, la cobla Cani-Go!, l'actor Joan Crosas o la cantautora gurbetana Ju. També hi intervindrà Xavier Antich, president d'Òmnium. Després de l'acte central, hi haurà un concert a la mateixa plaça a càrrec de Boys Damm.

A més d'aquests, a la plaça de la Catedral també hi tindrà un protagonisme destacat Toni Anguera, que enguany és la persona homenatjada i que pronunciarà el diàleg de compromís amb l'infant Alguer Rovira Bofill. L'acte d'homenatge tindrà lloc pocs dies abans: el dilluns 5 de setembre al recinte de l'Esperança de l'Ajuntament de Gurb.

Tal com ha destacat l'alcalde de Gurb, Pep Casassas, Anguera és conegut per la seva trajectòria professional com a fotògraf, per la seva afició al muntanyisme i excursionisme, però sobretot perquè és "un independentista de soca-rel, que s'ha significat clarament en la defensa del territori". "Estic segur que si hagués viscut a l'època, hauria sigut un dels personatges significats com Bac de Roda o General Moragues", ha conclòs.

Òmnium preveu aplegar entre 700 i 1.000 persones, una xifra menor a la qual s'havia arribat en altres ocasions. Les més exitoses se situen entre els 2.000-3.000 participants.
Arxivat a