Un passeig matinal a Vic. Cel enterbolit, però temperatura agradable, primaveral. Un diumenge al parc Jaume Balmes de la capital d’Osona que, aquest cap de setmana, s'ha convertit en l’epicentre de la cultura formatgera del país, la festa del formatge artesà català en el marc de la fira Lactium. Una setzena edició que ha comptat amb una quarantena de formatgeries, més de 200 formatges per degustar i comprar al tall i una quinzena més de productes agroalimentaris de proximitat.
Una mostra, en escènica gastronòmica, per passejar, degustar, descobrir i gaudir de la riquesa formatgera i de la pagesia del país. També de la cultura i el patrimoni formatger, de nissagues familiars arrelades a la terra, de maneres de viure i productes amb valor afegit.
El protagonisme del cap de setmana se l’han emportat els formatges –de tota mena de sabors, olors, formes, processos de producció i un llarg etcètera-, però també totes les activitats que es despleguen al voltant de Lactium, una fira per a tots els públics i per a tots els gustos –fins i tot, pels qui el formatge és un tabú-.
Ambient festiu, música en directe, espectacles pels més menuts de la casa, presentacions de llibres –aprofitant també la proximitat de la diada de Sant Jordi 2024- o activitats divulgatives. Això i molt més és la festa del formatge català artesà de la capital d’Osona.
El formatge és un producte que permet viatjar en l'espai i el temps. Uns relats que a Lactium s’expliquen, també, a l’Aula de Formatge Bonpreu i Esclat, un espai singular i amb valor afegit on es realitzen, en el marc de fira, activitats divulgatives i tastos de productes carregats de sabors, històries de vida, passió i estima pel territori.
El formatge artesà és un producte d’elaboració laboriosa i que activa tots els sentits. Però també requereix la predisposició necessària per trencar barreres i atrevir-se a tastar quelcom nou pel paladar -i a l’olfacte-, perquè cada trosset és més peculiar a l’anterior. Deixar-se sorprendre i atrevir-se també és part de la fira Lactium de Vic, el gran aparador del formatge català artesà, un producte que no només es menjar, sinó que també desperta emocions.