Un sopar ben medieval

Vic reprodueix un banquet reial napolità del segle XIV.

Publicat el 08 de desembre de 2010 a les 11:31
L'àpat medieval es va celebrar a Cal U de Vic. Foto: Gremi d'Hostaleria d'Osona

El passat 3 de desembre es va celebrar a Vic la segona edició del Sopar Medieval, que va engegar els actes del Mercat Medieval que se celebra aquests dies a la ciutat. L’organització de l’àpat va anar a càrrec del Gremi d’Hostaleria d’Osona, l’Escola d’Hostaleria d’Osona, Impevic i la Fundació Osona Gastronomia.

El sopar es va celebrar al restaurant Cal U, al vell mig del nucli antic de  Vic. L’organització del sopar estava prevista per 50 comensals.

En aquesta ocasió, es volia reproduir un banquet reial napolità servit a començament del segle XIV a la cort de Nàpols, i que ha arribat als nostres dies a partir del “liber de coquina“,  de l’anònim trecentesco de la cort Angioina escrit el segle XVIII.

Es de destacar la tasca de cuinar aquestes receptes tant antigues per part dels professors i alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona.

El guiatge va anar a càrrec dels catedràtics de la Universitat de Barcelona Antoni Riera i Melis i Jaume Dantí i Riu,  que al principi del sopar varen fer una amplia introducció a les costums culinàries de l’època, i a cada plat una breu explicació de la recepta, del sistema de cocció i sobretot dels ingredients. Al final de l’acte va tenir lloc un interessant col•loqui entre els catedràtics i el comensals.

Durant el sopar,entre plat i plat, un cor de veus i un grup de flautes del conservatori de musica de Vic, dirigits per els directors Sebastià Bardolet i Miquel Casals, varen interpretar un repertori de musica antiga, que va sorprendre tots els assistents.

“Els organitzadors de l’acte estem molt satisfets de l’èxit assolit, i tots els assistents van quedar gratament sorpresos”, diuen des del Gremi d’Hostaleria.