Lactium, el món del formatge a Vic és una nova fira, organitzada per l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), dedicada als formatges artesans de la nostra terra. Envoltada d’edificis senyorials, amb arrels arquitectòniques medievals i barroques, la rambla del Passeig de Vic es convertirà des d’aquest divendres, 1 de maig, i fins diumenge, 3 de maig, en un gran mercat de formatges i els seus derivats. L’organització d’una Jornada tècnica, aquest dijous, i un Concurs de formatges, l’endemà divendres, reuniran a professionals del sector a Vic.
- Presentació de la fira Lactium
Jornada Tècnica
La sala modernista del Casino de Vic ha acollit aquest dijous, 30 d’abril, la primera Jornada Tècnica, amb el títol “Gestió de la qualitat en les formatgeries artesanes. Les ponències es van iniciar a les 16:00 h amb la presentació d’Oriol Urgell, gerent d’ACREFA.
“Elecció i control de la màquina com a factor de qualitat” és el títol de la primera xerrada que ha anat a càrrec de Felipe Frías, director comercial de Pierre Guerin Technologies. Tot seguit, Maria Arroyo, representant de Laboratorios Arroyo, ha parlat de “L’ús correcte d’additius: ferments, qualls i auxiliars”. Després d’una petita pausa, les ponències han continuat de la mà d’ Anna Jubert, directora tècnica del Laboratori Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya (ALLIC) que s'ha centrat amb “El control del producte i les instal•lacions, paràmtres i freqüències”. La jornada va cloure a les 19:00 h amb una taula rodona a càrrec dels tres ponents esmentats anteriorment, la qual serà moderada per l’Oriol Urgell.
Concurs de Formatges Artesans
El 1r Concurs de Formatges Artesans complementarà aquesta activitat professional. El Concurs es portarà a terme aquest divendres, 1 de maig, de les 11:00 h a les 15:00 h al Casino de Vic. Aquest certamen s’organitza a partir de 13 categories diferents de formatges. En cadascuna de les categories es premiaran tres guanyadors que rebran els trofeus: Lactium Or, Lactium Plata i Lactium Bronze. El lliurament de premis tindrà lloc el mateix divendres, a les 20:00 h a la carpa de degustació, ubicada al centre del Passeig.
El certamen
Una seixantena de parades de productors de formatges artesans, que han estat escollits a través d’una procés de selecció rigorós i estricte, oferiran unes 150 varietats d’aquest producte originari de l’antiga Mesopotàmia des d’aquest divendres, 1 de maig, i fins diumenge, 3 de maig a les 20:00 h. També s’hi podran trobar altres productes complementaris com és el cas de vi, cervesa o fruit secs.
Per tal que tots els visitants puguin tastar els formatges que hi ha a la fira, al centre del passeig hi haurà instal•lada una carpa de degustació, on podran assaborir les diferents varietats per un preu popular. D’altra banda, també s’hi podrà veure instal•lada durant els tres dies una màquina expenedora de llet vinguda d’Itàlia. Per un preu assequible, els visitants podran comprar llet fresca.