La ciutat de Vic porta la música al seu ADN. És bressol de nombrosos artistes i grups que han triomfat i triomfen en l'àmbit nacional i internacional, la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Vic -que enguany ha celebrat el 180è aniversari- o l'escenari d'un dels esdeveniments més importants del sector: el Mercat de Música Viva.
En aquest context i amb l'objectiu de disposar d'un full de ruta per potenciar, planificar i donar coherència a la política de suport musical a llarg termini, l'Ajuntament de Vic ha impulsat l'elaboració d'un Pla Estratègic de la Música de la ciutat, un document aprovat pel ple vigatà del mes de desembre que defineix l'estat de l'àmbit musical a la capital d'Osona així com diverses "receptes" per desplegar al municipi. "És un pla estratègic sectorial que no s'ha fet en cap municipi de la demarcació de Barcelona", explica la regidora de Cultura, Bet Piella. La diagnosi s'ha elaborat amb la col·laboració del sector musical i la Diputació de Barcelona a través del Centre de Recursos Culturals (CERC).
Per a teixir el pla s'ha consultat "a tots els agents estratègics de la ciutat, especialment els de l'àmbit de la música" detalla Piella, afegint que "tenim una identitat cultural i musical molt potent, però no podem viure sempre de les etiquetes". En aquesta línia, des de la consultora Sound Diplomacy, l'encarregada d'elaborar el Pla, s'han dut a terme diverses sessions de treball al llarg de l'any 2024 amb representants de diverses àrees del consistori, han organitzat taules de treball amb més de 30 agents del sector, una sessió oberta i la realització d'entrevistes amb més de 13 persones vinculades a l'àmbit musical.
El document resultant detalla, per exemple, les fortaleses i les debilitats del sector a Vic, així com un gran ventall de possibilitats per explorar. "El context multicultural aporta noves oportunitats a l'àmbit de la música", subratlla Piella. En aquesta línia, la consultora "ha proposat receptes diverses per implementar a la ciutat" per "acollir propostes diferents de les que s'han desplegat fins ara". Piella explica que "hi ha mesures més fàcils d'implementar" i d'altres més complicades "perquè requereixen pressupost o infraestructures".
Entre altres, l'estudi planteja l'articulació d'un nou sistema d'equipaments musicals, una nova estratègia d'ajuts i subvencions, consensuar un codi de bones pràctiques per a la contractació musical, dissenyar noves estratègies de comunicació cultural i musical, la creació d'un centre d'assessorament sobre recursos per a l'activitat musical, la metodologia per al desenvolupament d'audiències, la creació d'un programa de música al carrer estable o el disseny d'un programa de mediació musical.
El ple vigatà ha aprovat el document amb els suports de l'equip de govern –format per Junts i Ara Vic-, ERC, PSC, SOMI i VECP.