Bon Preu realitza un estudi sobre les persones que no toleren el gluten

Publicat el 03 de novembre de 2006 a les 18:15
 
Per fer aquest estudi s'ha comptat amb la participació de persones afectades de manera directa o indirecte d'edats compreses entre 25 i 65 anys.
 
Bon Preu fa anys que treballa en la introducció d'un assortit de productes per a celíacs i en la millora de la informació per aquest col•lectiu. El 2003 l'empresa ja es va adscriure al Pacte per al Celíac i al Diabètic de Catalunya, amb l'objectiu d'etiquetar tots els productes amb el símbol de l'espiga, que indica si el producte conté o no gluten.
 
Una de les mancances detectades en aquest estudi pels celíacs és la falta de productes sense gluten i d'informació en supermercats, en general. En aquest cas reconeixen tenir dificultats per realitzar la compra en un únic establiment i asseguren que no es segueix un criteri estàndard en els etiquetatges, que en facilitaria la seva interpretació. El fet d'analitzar detingudament qualsevol producte abans de posar-lo a la cistella de la compra provoca que les persones afectades tardin el doble de temps a fer la compra que un altre consumidor. A banda d'aquesta diferència, una família amb algun celíac gasta 1.500 euros més a l'any que una família convencional.
 
Actualment la major part dels productes per aquest col•lectiu es troben a botigues especialitzades i en el moment d'introduir algunes referències a grans establiments, els fabricants encara es mostren reticents.
 
Inconvenients i riscos
 
A les dificultats que els celíacs tenen a l'hora de comprar s'hi han de sumar totes les que es troben quan volen seguir un ritme de vida normal. El desconeixement social provoca que, en molts casos, els afectats no puguin dinar tranquil•lament un menú d'un restaurant o hagin de portar-se el menjar en cas d'anar a una festa d'aniversari, quan el celíac és petit, o quan queden amb els amics per fer un entrepà o una pizza, quan l'afectat ja és adolescent.
 
A banda d'aquests inconvenients no es pot oblidar el risc per contaminació creuada que es pot produir al menjador d'una escola, d'un restaurant o a l'hora de fabricar un producte, si no es té prou cura.
 
A Catalunya hi ha 40.000 celíacs, 6.000 dels quals vinculats a l'Associació. L'entitat obté 100 socis mensuals i el creixement respecte els darrers tres anys, ha estat del 100%.