La ministra d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Espinosa, i el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, han presidit la XIV Gala de lliurament dels Premis Porc d'Or. Aquests guardons van néixer l'any 1994 a iniciativa de l'IRTA i amb l'objectiu de premiar els esforços del sector porcí cada cop més professionalitzat i punter en el marc de l'economia estatal. A banda del DAR i del MAPA, la gala d'entrega dels reconeixements també compta amb la col·laboració de l'empresa Pfizer Salut Animal i de l'Ajuntament de Lleida.
En el decurs del sopar que ha tingut lloc a la finca Prats de Lleida, s'han lliurat els diplomes a més de 70 explotacions estatals nominades als premis Porc d'Or 2007, a més de prop d'una cinquantena de premis i del Porc d'Or a la màxima Productivitat i el Diamant, els màxims reconeixements del certamen. En aquesta XIV edició, 77 granges han optat a les 47 estatuetes que s'han lliurat aquest any, 24 de les quals han anat per a explotacions catalanes que partien amb 51 nominacions.
A aquests premis Porc D'Or hi opten les explotacions adherides al Banc de Dades de referència del sector porcí (BDporc), en la promoció del qual i explotació participen, mitjançant un conveni de col·laboració el MAPA i l'IRTA. Més de 900 explotacions adherides al BDporc, que sumen al voltant de les 450.000 truges, són regularment avaluades pels criteris establerts en la base de dades.
La nominació s'obté basant-se en criteris de productivitat, rendiment de les explotacions, i tenint en compte la normativa de benestar animal. Aquests paràmetres cada any són més alts, gràcies a l'esforç i contínua evolució d'aquesta indústria en els últims temps.
Les nominacions i els guardons no fan més que ratificar el fet que Catalunya és capdavantera en la producció porcina, no solament per ser disposar de més bestiar porcí censat, amb un 26 per cent sobre el total estatal (24.889.000 animals censats), sinó també a l'hora de reconèixer la tasca diària i de millora productiva que duen a terme els professionals del sector en les seves explotacions.
La ramaderia porcina catalana suposa més del trenta per cent de tota la producció ramadera estatal. El sector porcí de l'Estat espanyolva produir 3,16 milions de tones de carn l'any 2005, la qual cosa es va traduir en 4.459 milions d'euros, un 5,8 per cent més que el 2004. Aquesta xifra representa el 31,3 per cent de tota la producció ramadera i el 10,7 per cent del total de la producció agrària sent, per tant, el primer sector agrari arreu de l'estat.