El primer a intervenir ha estat Joaquim Llena, que realitzava el seu primer acte oficial com a conseller. En aquest sentit, Llena ha deixat clar que la conselleria "seguirà les línies del meu antecessor i amic, Jordi William Carnes".
Productors, indústria transformadora i Administració, tots junts
Llena ha desglossat els tres grans reptes del sector i ha explicat que si es vol ser competitius s'ha d'eradicar les malalties que encara existeixen, com l'aujeszky o l'emergent salmonela.
Pel que fa a la competitivitat, un dels objectius de la conselleria d'Agricultura és establir aliances que facilitin la internacionalització dels productes de Catalunya en un mercat cada cop més ampli. Llena també ha dit que calia unir les forces entre "els productors, la indústria transformadora i l'Administració".
El nou conseller ha esmentat la recent posada en funcionament del consorci Gesfer, integrat pel seu Departament, el Departament de Medi Ambient i les entitats professionals del sector, un ens encarregat de vetllar per la bona gestió dels purins. "Hem d'adaptar-nos a la normativa ambiental i gestionar de manera adequada els purins", ha assenyalat Llena.
Per la seva banda, l'alcalde Jacint Codina ha subratllat que les jornades que s'han dut a terme aquests dos dies a Vic reforcen la importància de la ciutat com a "punt de reflexió per a un dels sectors que mou la nostra economia". L'alcalde s'ha mostrat satisfet perquè Vic hagi pogut ser amfitrió d'aquestes sessions de treball, que han estat la continuïtat de les que el juliol de 2004 va acollir Peñaranda del Duero (Burgos).
Mercats internacionals
L'última en prendre la paraula ha estat Elena Espinosa qui ha remarcat que les temàtiques tractades aquests dos dies són "totes elles qüestions de màxima actualitat que es debatran aviat en el context de la Política Agrària Comuna (PAC) i l'Organització Mundial del Comerç (OMC)". Espinosa ha dit que aquestes trobades internacionals "flexibilitzaran les regles del mercat mundial" i que això era "una oportunitat pel sector". La ministra no té cap dubte de l'èxit del sector en aquesta expansió internacional i ha assegurat que la producció porcina espanyola estarà en el context mundial, oferint als consumidors productes segurs i de qualitat.
Espinosa ha convidat els assistents a tornar a participar d'aquí a dos anys en unes noves jornades de treball com les desenvolupades a Vic.
