Noves troballes al jaciment de Puig Ciutat d'Oristà

Un equip d'investigadors i estudiants d'arqueologia de la Universitat d'Edimburg descobreixen una àmfora, gerres, olles i "kalathos"

Arqueòlegs treballant en el jaciment de Puig Ciutat
Arqueòlegs treballant en el jaciment de Puig Ciutat | Consorci del Lluçanès
Redacció
22 d'agost de 2017, 15:54
Un equip d'arqueòlegs format per 7 membres i 15 alumnes i 2 professors de la Universitat d'Edimburg han trobat diferents materials ceràmics al jaciment Puig Ciutat d'Oristà. Entre ells destaquen una àmfora, procedent de la zona de Trípoli; una vaixella de taula fina, importada d'Itàlia; i productes locals com gerres, olles fetes a mà i kalathos, recipients que contenien mel. Els especialistes, que van treballar entre els dies 17 de juliol i 4 d'agost, també han confirmat que el poblat va ser destruït per un foc durant una batalla entre els exèrcits romans de Pompeu i el de Juli Cèsar. 

Segons informa el Consorci del Lluçanès, en l’edifici excavat s’ha localitzat el perímetre i s’hi ha trobat el que seria el primer pis enderrocat, on s’han recuperat fragments de bigues, possiblement del sostre, que haurien estat cremades. 

A més de l'excavació de l'edifici incendiat, s'han portat a terme altres tasques, com l'avaluació de la muralla, on es va definir l'estructura de tancament de l’assentament pel vessant sud i un possible segon accés a l’assentament per aquell costat. També es va analitzar la possible presència d’elements metàl·lics (tatxes de caligae i projectils de fona) al voltant de la porta i el camí d’accés, per poder esbrinar que va ser un assalt el principal causant de l’assentament d'aquell costat.

Els objectius proposats per la campanya combinaven la recerca arqueològica amb la formació dels estudiants. La majoria dels estudiants que ha participat en la intervenció estan cursant els primers cursos de la carrera, excepte de 3 alumnes de màster i doctorat. La campanya es va plantejar en sentit formatiu que englobava el treball de camp posant en pràctica l’excavació, la documentació de camp i les sessions pràctiques de prospecció superficial, el treball de laboratori i les sessions formatives teòriques.

 
Arxivat a