L'ordenança per regular l'activitat a la riera de Merlès començarà a aplicar-se a l'estiu

Els ajuntaments establiran així mesures de control per evitar els incívics i podran sancionar qui incompleixi la normativa | Les sancions lleus seran de fins a 750 euros i les molt greus d'un màxim de 3.000 euros

Pilar Màrquez Ambròs
23 de maig de 2018, 16:45
Banyistes a la riera de Merlès.
Banyistes a la riera de Merlès. | Arxiu
La riera de Merlès disposarà, des d'aquest estiu, d'una ordenança adaptada a cadascun dels municipis del seu entorn que ha de servir per regular-ne l'ús, conservar-ne el medi ambient i fer de l'indret un lloc més agradable. Actors públics i privats han col·laborat els últims anys per impulsar mesures de protecció i valoració davant de la problemàtica derivada de l'elevada xifra de visites que la riera rep en període estival. Els municipis que hi han treballat són Sant Jaume de Frontanyà, les Llosses, Borredà, la Quar, Sagàs, Lluçà, Santa Maria de Merlès, Puig-reig i Gaià. Per tant, la mesura no només afecta pobles del Berguedà, sinó també del Lluçanès, el Ripollès i el Bages. 

El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, explica a Osona.com que "l'objectiu és posar-hi una mica d'ordre, per la senzilla raó que fins ara els forestals i els Mossos d'Esquadra podien multar en cas d'incivisme, però eren sancions que no tenien una determinada vigència". Francàs ressalta que l'objectiu no és recaptar, sinó assegurar la conservació i protecció de la riera de Merlès, de manera que es disposi d'una normativa que sigui de compliment obligatori i restrictiva respecte als usos en aquest entorn, ja sigui pel que fa a l'aparcament, les activitats que s'hi desenvolupen o la brutícia que s'hi deixa i que l'ordenança també busca evitar. La normativa ha de ser una eina per establir sancions en cas que aquestes normes no es respectin. 

Un cop aprovada pels diferents municipis i exposada, l'ordenança entrarà en vigor la setmana vinent per tal de ser aplicada en la campanya d'estiu, amb el compromís per part del Consell Comarcal del Berguedà de prestar tot el suport possible als ajuntaments. "Un cop aprovada la normativa, treballarem tota la part de les taxes, i l'organisme que ho ha de gestionar, per poder-ne anar aplicant les corresponents", ha dit Francàs. Les infraccions lleus seran de fins a 750 euros, les greus de fins a 1.500 euros, i les molt greus d'un màxim de 3.000 euros.

La superfície total d'aplicació de les noves mesures de vigilància i control és de 1.098,98 hectàrees i nou municipis. Tot i que existeix un element d'especial rellevància com són les 57 hectàrees de domini públic hidràulic protegides a l'entorn dels 19,5 quilòmetres de la Reserva Natural Parcial, la problemàtica relacionada amb l'intens ús públic afecta de forma notable el conjunt de la riera de Merlès. Per tant, l'àmbit proposat de l'ordenança són els 52,98 quilòmetres des del naixement a la font de la Mata fins a l'aiguabarreig amb el Llobregat, considerant, com a criteri general, una franja d'aplicació de 100 metres a banda i banda dels marges de la riera que s'estén. 

Un model de custòdia fluvial
 
Després d'una reunió celebrada aquesta setmana entre ajuntaments del Berguedà, Lluçanès, Ripollès i el Consell Comarcal del Berguedà, s'ha acordat també avançar cap a un model de custòdia fluvial de la riera de Merlès. La custòdia és un instrument que permet articular un acord de col·laboració entre una entitat responsable de la custòdia i els propietaris dels terrenys a conservar, per tal d'establir compromisos per mantenir o recuperar el patrimoni natural i cultural.

La custòdia recau en entitats sense ànim de lucre, públiques o privades, així, en el cas de la riera de Merlès, en els propers mesos s'estudiarà la millor opció. Amb tot, una de les possibilitats podria ser el mateix Consell Comarcal del Berguedà. "Llavors s'ha de fer un projecte de 3 o 4 anys per desenvolupar el projecte de conservació i manteniment de la llera del riu". 
 
La riera de Merlès comptarà amb millores de senyalització viària i altres mesures d'ordenació de les zones d'aparcament durant els pròxims mesos. 

Incidents de diversa índole

L'elevada afluència de públic durant els mesos d'estiu ha provocat fins ara problemàtiques de diversa índole a l'entorn. Francàs explica que, per exemple, les Llosses va veure com en desapareixia el cranc l'estiu passat. En d'altres indrets, van localitzar-se grups de persones que feien barbacoa en espais naturals. 
Arxivat a