Opinió

Treballar sota la calor, pautes i bones pràctiques que milloren la societat

«Saber trobar la major sintonia entre salut laboral i la crisi climàtica actual demana posar sobre la taula protocols molt clars d'actuació que evitin tota mena de riscos laborals deguts als fenòmens meteorològics adversos»

David Mercader Vic
15 de juliol del 2024
Actualitzat a les 15:49h

Ara que som als mesos en què més calor fa, qualsevol tasca que es dugui a terme a l'exterior, i més en ciutats com Vic on l'activitat mai no s'atura, aquesta sempre s'ha de dur a terme amb cura, prevenció, garantint la salut i les millors condicions de les persones que les executen, i tenint la certesa també que aquesta feina es fa amb els majors criteris d'efectivitat i de qualitat en el seu resultat final.

El context i les perspectives de futur, demanen ser molt rigorós i preventiu amb aquest tema. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, en un període de 50 anys, la temperatura augmentarà al voltant de 2 graus i, més enllà del 2050, es preveuen canvis profunds amb 20 o 30 dies més de calor l'any i entre un 20% i un 25% menys de precipitacions.

Saber trobar la major sintonia entre salut laboral i la crisi climàtica actual demana posar sobre la taula protocols molt clars d'actuació que evitin tota mena de riscos laborals deguts als fenòmens meteorològics adversos. Segons un estudi basat en dades a Espanya, els dies de més calor o fred, la possibilitat de patir un accident augmenta fins a un 10%. També segons aquest estudi, al voltant d'un 3% dels accidents de treball (uns 60 al dia a tot Catalunya) es poden atribuir al fred i a la calor, especialment a aquesta última, i els sectors més afectats són l'agricultura i la construcció.

En l'àmbit de la construcció, on l'activitat mai s'atura, han de saber-se encaixar les activitats que es puguin fer a l'exterior amb els factors externs, com ho són els fenòmens meteorològics adversos per evitar alteracions en la salut de les persones i, per tant, caldrà avaluar-ne el risc i establir les mesures preventives necessàries en cada cas.

Els protocols serveixen per donar recomanacions generals, establir actuacions i pautes de prevenció a nivell organitzatiu com poden ser establir àrees de descans amb ombra, garantir els EPI necessaris com les cremes de protecció solar, planificar pauses, torns i tasques, o inclús recomanacions a nivell personal com són la hidratació constant, evitar menjars copiosos, etc. Així mateix, és imprescindible que l'empresa formi i informi tot el personal sobre els riscos laborals que existeixen i de les mesures que cal adoptar per minimitzar-los. A més, cal que disposin d'un protocol d'actuació per a la prevenció de l'exposició a la calor en període estival, i que aquest inclogui un protocol de primers auxilis per activar-lo en cas que sigui necessari.

Així mateix, és imprescindible que l'empresa formi i informi tot el personal sobre els riscos davant la calor i l'exposició solar, així com de les mesures a adoptar, també en cas d'emergència mesures que cal adoptar per minimitzar-los.

Aquest paper proactiu i preventiu de les empreses del sector de la construcció en un context climàtic és clau en la millora de la qualitat laboral dels treballadors/res.

Cal recordar el paper fonamental de tots els agents intervinents de les obres per garantir la continuïtat dels treballs amb seguretat davant dels efectes que ens continuarà portant el canvi climàtic.

Arxivat a
El més llegit