Aixequem Tona i ERC detallen les línies mestres de l'acord de govern

Ambdues formacions pacten el repartiment de l'alcaldia a 3+1; aquest dijous s'ha aprovat, en sessió plenària extraordinària, el nou cartipàs municipal

L'alcalde de Tona Lluís Ges (Aixequem) i la republicana Judit Sardà formalitzen l'acord de govern amb una encaixada de mans.
L'alcalde de Tona Lluís Ges (Aixequem) i la republicana Judit Sardà formalitzen l'acord de govern amb una encaixada de mans. | Irene Giménez
14 de juliol del 2023
Actualitzat el 25 de juliol a les 18:06h
Tona arribava al ple d'investidura del passat 17 de juny amb la incògnita de qui seria el nou alcalde o alcaldessa, i si les diferents formacions polítiques aconseguirien teixir llaços per desplegar una governança sòlida els pròxims quatre anys. Els resultats del 28-M donaven la victòria electoral a Tona Avança-Ara Pacte Local amb l'exalcalde Josep Salom al capdavant, aconseguint 1.424 vots –el 40,61%- i 6 regidors. Amb tot, l'escenari postelectoral augurava setmanes d'intenses negociacions entre els diferents grups per articular acords, sobretot entre Aixequem Tona –segona força més votada amb 4 representants municipals- i ERC –obtenint 2 regidors, un menys que en els comicis del 2019-, a més del paper crucial que hi jugava la regidora de Junts.

Amb aquest guió s'arribava al ple de configuració de la nova Corporació Municipal, en el qual es va investir Lluís Ges(Aixequem) com a nou alcalde de Tona per majoria absoluta amb els quatre vots del seu grup, els dos d'ERC -amb qui formarà coalició- i el de la regidora de Junts que, malgrat donar suport a la investidura, es quedarà a l'oposició, una posició en la qual també en formarà part activa el grup liderat per Josep Salom.
 

Els 13 regidors i regidores del consistori tonenc pel mandat 2023-2027 durant el ple d'investidura del 17 de juny. Foto: Ajuntament de Tona

 

Un pacte "per a un govern de progrés"

En una roda de premsa aquest dijous, Aixequem Tona i ERC han fet públic els detalls de l'acord al qual han arribat per pilotar l'Ajuntament els pròxims quatre anys, un pacte "per a un govern de progrés" resultat de "la valentia, la generositat i la coherència" dels regidors i regidores dels dos grups municipals. Una aliança que, tal com expliquen els implicats, vol donar continuïtat "al canvi" iniciat el passat mandat. El punt més rellevant de l'acord és el repartiment de l'alcaldia: els tres primers anys serà per Aixequem i, el darrer any del mandat, prendrà el relleu ERC.

Pel que fa al repartiment de les diferents regidories, acorden la següent organització: l'alcalde Lluís Ges encapçalarà les àrees d'Alcaldia, Urbanisme, Habitatge, Recursos Humans i Pagesia; la primera tinent d'alcaldia Judit Sardà (ERC) assumeix Hisenda, Desenvolupament Local, Feminisme i LGTBI, Cooperació i Solidaritat i Cultura –aquesta última compartida al Guiu Grau d'Aixequem-; el segon tinent d'alcalde Josep Valldeoriola (Aixequem) encapçalarà les regidories de Medi Ambient, Energia i Aigua, Seguretat Ciutadana, Civisme i Mobilitat; Guiu Grau serà el tercer tinent d'alcalde i pilotarà Participació, Comunicació i Transparència, Cicles de vida: Joventut, Noves Tecnologies i Cultura; Albert Jofre (ERC) esdevé quart tinent d'alcalde i assumeix les regidories d'Obres i Manteniment, Cementiri i Esports; i Mia Casadesús (Aixequem) estarà al capdavant de Drets Socials i Cohesió, Cicles de vida: Infància, Adultesa i Gent Gran, Educació i Patrimoni.
 

L'equip de govern, format pels quatre regidors d'Aixequem Tona i els dos representants d'ERC. Foto: Irene Giménez
 

El nou cartipàs

Després de signar el pacte de govern en un acte simbòlic, l'Ajuntament de Tona ha celebrat la sessió plenària extraordinària coneguda com el ple del cartipàs. Amb una Sala de Plens amb una afluència de públic important, els 13 representants municipals que configuren el consistori han donat compte als diferents punts de l'ordre del dia. En destaca la creació d'un òrgan consultiu anomenat Equip d'Alcaldia, format pels sis regidors i regidores de l'equip de govern i amb l'objectiu d'informar de qualsevol resolució d'alcaldia, acord de Junta de Govern o del mateix ple. Un punt aprovat amb l'abstenció de Tona Avança "perquè és un tema intern d'organització".

Pel que fa a les dedicacions dels diferents càrrecs electes i les corresponents retribucions, el ple aprovava: l'alcalde Lluís Ges tindrà dedicació del 100% de la jornada amb una retribució de 51.828 euros anuals; el regidor Guiu Grau tindrà una dedicació del 40% i rebrà 15.548 euros anuals; Josep Valldeoriola, Judit Sardà i Albert Jofre es fixen una dedicació no retribuïda per l'administració del 20% de la jornada laboral; la regidora Mia Casadesús realitzarà les funcions assignades al consistori fora de la seva jornada laboral i, per tant, no es determina una dedicació; els regidors i regidores de la corporació municipal sense dedicació exclusiva ni parcial rebran 150 euros per assistència al ple i 160 euros per la participació en les sessions de l'Equip d'Alcaldia. També s'estipula que seran retribuïdes un màxim de 13 sessions plenàries l'any així com una sessió d'Equip d'Alcaldia a la setmana.