Arnau Martí: «Els últims quatre anys s'ha trobat a faltar el projecte d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Vic»

L'alcaldable dels comuns a la capital d'Osona concreta els principals eixos del programa electoral pel 28-M amb la voluntat d'arribar a "acords transversals" amb les "forces democràtiques" i de retornar la veu "progressista i d'esquerres" al consistori vigatà

Arnau Martí encapçala, de nou, la candidatura de Vic En Comú Podem per les eleccions municipals del 28-M.
Arnau Martí encapçala, de nou, la candidatura de Vic En Comú Podem per les eleccions municipals del 28-M. | Adrià Costa Rifà
03 de maig de 2023, 18:00


El passat mes de març En Comú Podem confirmava candidatura a Vic per a les eleccions municipals del 28 de maig amb Arnau Martí liderant, de nou, el projecte. I és que, el cap de llista dels comuns a la capital d'Osona, ja compta amb experiència a la política municipal: el 2007 formava part, per primera vegada, de la llista electoral d'ICV, el 2015 entrava com a regidor a l'Ajuntament de Vic amb Vic per a Tots, i el 2019, encapçalava la llista de Vic En Comú Podem quedant-se a les portes del consistori vigatà per pocs vots. Aquest 28 de maig, Martí opta a tornar a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Vic, encara que afirma que els comuns no n'han marxat mai: "Hem intentat continuar fent propostes i seguir l'actualitat".

Vic En Comú Podem presenta un projecte "per transformar" la ciutat reivindicant el Vic del futur i fent bandera de les polítiques socials que pretenen portar a debat si obtenen representació al consistori. L'habitatge -amb la proposta de mobilitzar pisos buits, lloguer social, la regulació del preu del lloguer o més promocions públiques-, la seguretat -amb més agents cívics als barris, la recuperació del Consell de Seguretat i Convivència i una aposta clara per a la policia de proximitat- i la mobilitat -repensant els accessos a la ciutat així com l'ampliació de carrils bici- són els principals eixos del programa electoral dels comuns a la capital d'Osona.

Amb la voluntat de retornar "la veu d'esquerres i progressista" a Vic, Arnau Martí remarca que la seva intenció és "arribar a acords amb les forces democràtiques" perquè, diu, la ciutat "necessita un canvi en els lideratges" i un Ajuntament "més divers".

- Encapçala, de nou, la candidatura de Vic En Comú Podem. Què l'ha fet decidir per tornar a liderar el projecte?

- D'entrada per una qüestió de militància amb la ciutat i amb l'organització que represento. Durant aquests últims quatre anys s'ha trobat a faltar el projecte d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Vic i el context actual obliga que la veu d'esquerres i progressista, per tal de millorar la vida dels ciutadans, torni a ser al consistori, estic convençut que traurem bons resultats. Després de 40 anys de governs dels mateixos fa falta un canvi en els lideratges, que l'Ajuntament escolti més. Al meu equip no els demano que siguin infal·libles, però sí que sàpiguen escoltar i que comparteixin amb els ciutadans el lideratge. La majoria absoluta d'aquest últim mandat ha fet més mal que bé a la ciutat, i serà bo per a Vic que hi hagi un consistori més divers i que puguem participar de la governabilitat de la ciutat.

"Després de 40 anys de governs dels mateixos fa falta un canvi en els lideratges, que l'Ajuntament escolti més"


- El 2015 entra com a regidor sota la marca de Vic per a Tots, i el 2019, es van quedar fora del consistori vigatà per pocs vots. Amb tot, diuen que no n'han marxat mai...

- No n'hem marxat perquè, precisament, hem intentat continuar fent propostes. Amb un context complicat hem seguit l'actualitat i hem intentat influir amb allò que defensem des d'En Comú Podem, ja sigui des dels pressupostos de la Generalitat o amb què treballa la formació a l'Estat. Allà on tenim representació i governem, la vida de la gent es transforma.

- Hi haurà molta competència, però les primeres enquestes pronostiquen el seu retorn a la Sala de Plens.

- Estem convençuts que serem a l'Ajuntament i ho encarem amb la voluntat d'allargar la mà a les esquerres, volem ser influents i la nostra prioritat és que hi hagi un acord progressista. En general, hi ha una voluntat de canvi, de la necessitat de tancar una etapa i que la ciutat ha d'avançar, Vic ha perdut lideratge.
 

L'alcaldable de Vic En Comú Podem, Arnau Martí. Foto: Adrià Costa Rifà


- Fa uns dies presentava l'equip que l'acompanyarà en aquesta carrera per a l'alcaldia de Vic. Què en destaca?

- Són persones que treballen a peu de carrer i que viu el dia a dia de la ciutat i, per tant, tenen els coneixements i el contacte directe amb la ciutadania. Aquest fet és vital per continuar defensant el nostre projecte amb un equip equilibrat format per gent jove vinculada als moviments socials i amb històrics de les lluites socials.

- Una presentació, per cert, que coincidia amb el Dia de la República (el 14 d'abril). És una declaració d'intencions?

- Sí, som republicans, venim de lluny i podem anar-hi encara més. Pensem que la ciutat de Vic ha d'incorporar la memòria històrica d'aquells que van lluitar i defensar la democràcia.

- Aposten per un projecte transformador. Ens pot desgranar en què consisteix?

- No anem amb un lliri a la mà i creiem que el millor antídot per a la inseguretat és apostar per a la cohesió social. Quan es degraden els barris i s'hi deixa d'invertir i d'enfortir el treball comunitari, quan s'enquisten els problemes relacionats amb l'habitatge, quan tot això passa, sorgeixen problemes de seguretat. En aquest sentit, apostem per recuperar polítiques socials, fa falta més policia de proximitat, agents cívics, educadors de carrer i estar més presents als carrers, volem recuperar el Consell de Seguretat i Convivència, hem de poder debatre i treballar amb tots els agents perquè forma part del teixit comunitari que cal enfortir.

"No anem amb un lliri a la mà i creiem que el millor antídot per a la inseguretat és apostar per a la cohesió social"


- Reivindiquen el Vic del futur. Què significa?

- Ens preocupa la visió que tenen alguns al voltant de recuperar i reorientar Vic, aquesta nostàlgia del passat. Vic està a les portes d'assolir els 50.000 habitants i necessita ser gestionada com una ciutat important dotant de recursos a tots els barris i sense entendre el municipi com un poble. No hem de fer polítiques per fer pedaços sinó que necessitem polítiques públiques per transformar les dificultats de la ciutat.

- Quins són els eixos principals del programa electoral de Vic En Comú Podem?

- Seguretat i habitatge. I un altre tema que preocupa als ciutadans de Vic: la mobilitat. En aquesta matèria, durant l'última legislatura s'ha imposat el caos, per exemple, amb el nyap de la ronda Camprodon. El Pla de Mobilitat ha de configurar uns accessos a la ciutat molt millors que els actuals i falten carrils bici ben connectats.
 

Arnau Martí reivindica un canvi "progressista i d'esquerres" per la ciutat de Vic. Foto: Adrià Costa Rifà


- La campanya electoral estarà marcada pel debat de la seguretat i la convivència. Quines propostes presentarà Vic En Comú Podem en aquesta carpeta?

- Més agents cívics als barris, recuperar el Consell de Seguretat i Convivència, una aposta clara per a la policia de proximitat i per donar resposta ràpida a les necessitats que tenen les comunitats de veïns, i evidentment, dotar a la Guàrdia Urbana de més recursos. També s'ha de treballar per mantenir la cohesió social i el teixit comunitari, tenim la sensació que aquesta aposta s'ha descuidat. L'Ajuntament no té una vareta màgica i ha de compartir lideratges, i la majoria absoluta actual ha fet que no s'escolti al veïnatge. Vic En Comú Podem governarà per a tothom, no per una minoria. També treballarem la mediació perquè més policia no és sinònim de solucionar els problemes.

- En el ple de l'Ajuntament del mes d'abril s'aprovava el Pla Local d'Habitatge, i tot i que és un punt de partida, la realitat és que a Vic continua havent-hi una llarga llista d'espera per habitatges de protecció oficial i una flota de pisos buits, entre altres. Quines polítiques proposen desplegar en aquesta matèria?

- Està molt bé que es facin plans, però s'han d'executar, no pot ser que aprovem documents i que les necessitats que percebem no tinguin resposta. Suggerim mobilitzar pisos buits, serem insistents perquè els propietaris d'aquests habitatges els cedeixin al lloguer social de l'Ajuntament, s'ha de regular el preu del lloguer i fer més promocions públiques. Més enllà de tàctiques electoralistes hi ha unes necessitats d'habitatge reals que s'han de cobrir.

- La ciutat continua sent escenari de persones i col·lectius en situació de pobresa i vulnerabilitat.

- El 17% del total de la població de Vic, i un 25% dels infants, viu en situació de pobresa. Som la cinquena ciutat amb més segregació social de tot Catalunya. Aquí hi entren en joc diferents factors com la segregació residencial i els preus de l'habitatge que fan que hi hagi desigualtats molt marcades, i d'altra banda, la segregació escolar. Necessitem una aposta pública perquè el model Vic d'educació dels anys 90 es replantegi i que totes les escoles de la ciutat siguin diverses i inclusives. Aquest fet significa, també, invertir més recursos en la petita infància perquè necessitem més espais.

L'Ajuntament ha de tenir una estratègia per a les transicions de les diferents etapes educatives. Fa poc es presentava l'Escola de Noves Oportunitats de la Fundació Albir a Manlleu, és un error que Vic no hi tingui un espai propi. A Vic hi ha un índex d'abandonament escolar molt elevat: el 50% dels joves que comencen Formació Professional o batxillerat abandonen abans de finalitzar els estudis. Com a ciutat no ens ho podem permetre. Amb això vull dir que per atacar les desigualtats socials, un dels primers focus a on incidir és l'escola i l'educació.

"El 17% del total de la població de Vic, i un 25% dels infants, viu en situació de pobresa. Som la cinquena ciutat amb més segregació social de tot Catalunya"


- Per tant, volen replantejar el model educacional de Vic.

- Els temps canvien i necessitem una política educativa de ciutat inclusiva que doti a tots els centres independentment de si són públics o concertats, per fer front a les necessitats reals. La diversitat és un orgull i s'ha d'afrontar com a una oportunitat de futur.
 

En Comú Podem torna a presentar candidatura a l'Ajuntament de Vic amb Arnau Martí d'alcaldable. Foto: Adrià Costa Rifà


- Incideix molt en les polítiques socials.

- De les polítiques socials en podem fer bandera, només cal fixar-se en com s'està treballant a l'Ajuntament de Barcelona, per exemple, en temes d'habitatge o fins i tot en cultura, un àmbit essencial al qual, a Vic, li falta suport i acompanyament. La cultura té un paper important en la transformació social.

- Aprofundim, doncs, en les polítiques culturals que proposa Vic En Comú Podem.

- En primer lloc, no podem malvendre el patrimoni cultural, com ha passat amb el seminari vell a on s'ha ubicat una clínica sanitària privada. Aquest fet és un gran error i pensem que l'espai hauria d'acollir un museu d'art contemporani com a reflex de la tradició artística de la ciutat. Un altre exemple: les Adoberies han d'incorporar un centre d'interpretació dels treballs de la pell, o repensar les funcions del Centre Cívic Joan Triadú, ubicat a l'antiga biblioteca.

- Diuen que Vic, i per extensió tota la comarca d'Osona, necessita un canvi de model econòmic.

- El sector agroalimentari ha aguantat la pandèmia, però en un context de normalitat i d'indústria 4.0, la ciutat necessita apostar per a la tecnologia i diversificar l'economia. Pensem que s'ha d'apostar pel coneixement, la innovació, i que la principal empresa de la ciutat, la Universitat de Vic, ha de tenir els suports necessaris, estabilitat i futur.

"El sector agroalimentari ha aguantat la pandèmia, però en un context de normalitat i d'indústria 4.0, la ciutat necessita apostar per a la tecnologia i diversificar l'economia"


- El petit comerç local també ha hagut de fer un esforç per tirar endavant després de la pandèmia. Si Vic En Comú Podem entra a l'Ajuntament, porten algun pla estratègic per fomentar el comerç de proximitat?

- No hem de potenciar el comerç a l'americana, és a dir, grans polígons amb grans cadenes que desertitzen el comerç de la ciutat. El teixit comercial que està creixent fora del nucli urbà està perjudicant. Vic es caracteritza pels seus barris, i aquests necessiten comerç de proximitat potent. A més, fa falta un nou mercat municipal, aquest és un dels reptes de ciutat pel proper mandat.

- Incideixen molt en la recuperació del Mercat Municipal. Quines accions i projectes tenen pensats per a reactivar-lo?

- L'equipament és de l'Ajuntament i se n'ha de recuperar la concessió d'una vegada per totes, s'ha de buscar inversió i finançament, però hi ha d'haver voluntat política per fer-ho. Els últims anys, el consistori no s'ha cregut aquest projecte. El Mercat Municipal és un servei públic de primer nivell i hem de tenir un equipament a l'alçada de la ciutat i la capitalitat. Vic no pot deixar perdre l'oportunitat de tenir un espai que sigui dinamitzador del comerç local.
 

El 2019, Arnau Martí (Vic En Comú Podem) es va quedar, per pocs vots, a les portes d'entrar al consistori vigatà. Foto: Adrià Costa Rifà


- Vic, amb les seves fires i mercats, és un pol d'atracció important. Quin model turístic proposen?

- No podem sobrepassar els límits de la ciutat, hem d'apostar pel territori i potenciar el producte de proximitat, intentar que els visitants no només vinguin a passar el dia sinó que es puguin quedar més temps al territori. Aquest fet passa també per ampliar les places hoteleres.

"El Mercat Municipal és un servei públic de primer nivell i hem de tenir un equipament a l'alçada de la ciutat i la capitalitat"


- Pel que fa a mobilitat, la tendència actual és pacificar les principals artèries urbanes per fomentar un canvi de model. Seguiran en aquesta línia?

- En situació d'emergència climàtica hem de fomentar que el cotxe es quedi a casa i, per tant, necessitem pacificar espais donant alternatives com un transport urbà digne. Actualment, els autobusos de Vic són, segurament, els vehicles més contaminants de la ciutat, a més que necessitem oferir més freqüències de pas i parades, millorar els circuits actuals i tendir cap a la seva gratuïtat. També falten aparcaments perifèrics i millorar els accessos a la ciutat.

- Vic té estació de tren, subjecte a una línia problemàtica, l'R3. Els últims mesos s'han anunciat inversions i el calendari del desdoblament, malgrat que no tothom té fe en què es compleixin els tempos.

- Mai tant com ara el govern de l'Estat havia invertit amb l'R3. Ara bé, estem cansats de promeses que no acaben d'arribar. A poc a poc, més lents del que ens agradaria, arriben les inversions. Vic necessita que l'R3 funcioni perquè és una via de connexió important amb Barcelona i amb el conjunt de la comarca.

- I sobre mobilitat sostenible, què hi tenen a dir?

- La mobilitat sostenible i l'ús de la bicicleta ha de formar part de la quotidianitat. El que no pot ser és el què hi ha avui dia, carrils bici completament desconnectats, tant a la ciutat com amb els municipis veïns. La bicicleta ha de ser un vehicle útil per anar a treballar o per acompanyar els infants a l'escola.

- Falten zones verdes a la ciutat de Vic? Porten en programa algun projecte en aquest sentit?

- Falta un pulmó verd al Prat de Galliners i el sector de Genís Antel amb espais d'oci, arbres, activitats a la llera del riu, un gran parc de ciutat. També és necessari ampliar les zones verdes als barris amb més arbres. La xarxa de refugis climàtics que ha plantejat l'Ajuntament és completament testimonial, necessitem més espais d'ombra així com una piscina pública.
 

Arnau Martí, a Vic. Foto: Adrià Costa Rifà


- Parlem de la gestió de residus. A Vic, de moment, no s'ha pogut fer realitat la implementació del porta a porta. Quin model creuen que podria funcionar?

- A Vic es fa una bona recollida selectiva, però hem de fer un salt i anar més enllà, no és opcional, hem de separar i reciclar més i millor i això significa anar cap a un model porta a porta. Val a dir, però, que no ha de ser el mateix funcionament per a tota la ciutat sinó que en aquelles zones amb més densitat de població l'opció més pràctica és fer un contenidor comunitari. Amb tot, també hem d'incidir en la conscienciació ciutadana. En aquesta línia, l'Ajuntament també haurà de replantejar el servei de neteja i dotar-lo de més recursos.

"A Vic falta un pulmó verd al Prat d'en Galliners i al sector de Genís Antel amb espais d'oci, arbres, activitats a la llera del riu, un gran parc de ciutat"


- Preocupa la contaminació, la qualitat de l'aire, els purins, la sequera...

- Durant massa temps l'emergència climàtica ha estat un tema secundari i ara és cabdal, som una de les zones d'Europa amb més contaminació atmosfèrica i, per tant, s'han d'aplicar mesures més saberes en aquest sentit: haurem de començar a pensar en l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions a la ciutat i fer-ho amb acords transversals i amb el màxim de consens possible.

Sobre els purins i la contaminació dels aqüífers, des dels temps d'ICV que insistim en la denúncia de la inacció de les institucions, s'han d'endurir les sancions a més de replantejar el model comercial perquè no passi exclusivament per a la sobreexplotació agroalimentària, ja que tindrà uns costos que no podrem pagar fins d'aquí a moltes generacions, són mesures importants en clau de comarca, marcaran el nostre futur.

Pel que fa a la sequera s'han de prendre decisions polítiques sobre l'aigua. La prioritat és continuar garantint l'aigua en boca als ciutadans, però s'ha de decidir qui en paga els costos o quines activitats industrials i agrícoles tindran prioritat. La gestió de l'aigua no és neutre i necessitem acords amplis. És una llàstima que la Generalitat no sigui capaç d'arribar a grans acords en aquesta qüestió, perquè els consistoris no tenen les eines ni la capacitat de control dels consums.

"Haurem de començar a pensar en l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions a la ciutat i fer-ho amb acords transversals i amb el màxim de consens possible"


- Vic és ciutat universitària. Hi continuaran apostant? Com?

- La Universitat de Vic necessita un contracte-programa urgent i que la ciutat es bolqui més amb el centre apostant per a noves facultats que dinamitzin els barris, a més d'encaminar-nos cap al sistema públic d'universitats.
 

Arnau Martí amb el balcó de l'Ajuntament de Vic de fons. Foto: Adrià Costa Rifà


- Nous equipaments?

- Apostem per un nou complex esportiu a Can Garrofa amb pistes esportives i amb una piscina pública i reivindicarem un tercer Centre d'Atenció Primària pels 50.000 habitants ubicat al Sucre, a on ja hi ha espai per fer-ho. El barri del sud també necessita una nova escola bressol perquè tothom tingui garantit l'accés a l'educació de 0 a 3 anys.

- Objectius electorals.

- Ser-hi presents, estem a prop dels 2 regidors. Les enquestes asseguren la presència de Vic En Comú Podem a l'Ajuntament de Vic, farem una bona campanya i tenim una bona candidatura. Som una opció per a molta gent que pensa que la ciutat necessita un canvi positiu progressista i d'esquerres amb un consistori més plural.

- Estan oberts als pactes i acords, doncs? Línies vermelles?

- La prioritat és allargar la mà a PSC, ERC i la CUP, perquè tenim punts de vista més propers. La voluntat és arribar a acords amb forces democràtiques.