​ERC Vic no formarà govern amb Junts: «Liderarem l'oposició»

Els republicans han emès un comunicat aquesta tarda de dimecres explicant-ne els motius i carreguen durament contra els postconvergents

La candidata d'ERC Vic Maria Balasch i part de la llista electoral durant l'acte central de campanya.
La candidata d'ERC Vic Maria Balasch i part de la llista electoral durant l'acte central de campanya. | Adrià Costa Rifà
Osona.com
14 de juny del 2023
Actualitzat a les 22:06h

"Assumim el nostre paper de liderar l'oposició en els pròxims quatre anys, de forma responsable, constructiva i propositiva, perquè la ciutat i el país es mereixen el millor. Ens conjurem a treballar incansablement per fer-ho possible". Aquestes són les últimes línies del comunicat que ha emès aquesta tarda de dimecres ERC Vic, un text clar i concís que explica els motius pels quals els republicans han decidit no formar part de cap pacte del govern i liderar l'oposició com a segona força més votada i amb els tres regidors aconseguits el 28-M –Maria Balasch, Josep Lluís Garcia i Viqui Terricabras-.

Els resultats de la nit electoral a la capital d'Osona deixen un consistori plural i divers amb set formacions polítiques amb projectes sovint oposats i sense una majoria sòlida per governar amb prosperitat al llarg del mandat. Fruit d'aquest escenari, els republicans apunten que "la ciutadania ha decidit que vol un consistori de consens i amb pactes entre forces polítiques, abandonant els darrers quatre anys d'un govern amb majoria absoluta incapaç de tendir acords més enllà del seu espai". En aquest sentit, expliquen que aquestes últimes setmanes s'han reunit amb "totes les forces democràtiques" –Junts, CUP, Ara Vic, PSC i Comuns- amb l'objectiu de compartir "punts de vista" i intentar teixir un acord "en pro de la ciutat".

Amb tot, destaquen que després dels contactes "exploratoris" no n'ha sortit "cap acord real que permeti posar Vic al centre del debat". La possibilitat de trobar punts d'entesa entre les diferents formacions i motivar així un canvi de color polític a Vic era una labor difícil, i així ho constaten els republicans: "Posar d'acord a cinc forces polítiques amb programes molt diferents, i a vegades antagònics, fa que aquesta opció hagi esdevingut molt complexa i sense possibilitat de continuïtat".
 

El paper "poc responsable" de Junts

En el comunicat, els republicans carreguen amb duresa contra Junts. Durant la trobada que van mantenir els dos partits a principis d'aquesta setmana, en el qual tal com ha pogut saber Osona.com la formació liderada per Albert Castells no va fer cap oferta de governabilitat als republicans, "no hi van assistir ni l'alcaldable ni cap regidor electe", un fet que per ERC Vic "destaca la poca seriositat i la nul·la voluntat d'acord".