​Manlleu aprova el nou cartipàs del govern de Junts i PSC

La CUP considera un "escàndol" les retribucions que s'adjudicaran als diferents representants municipals i ERC titlla de "caòtica" i "poc eficaç" l'estructura organitzativa del nou Ajuntament

Ple del cartipàs de l'Ajuntament de Manlleu, aquest dilluns.
Ple del cartipàs de l'Ajuntament de Manlleu, aquest dilluns. | Twitter @CUPManlleu
11 de juliol de 2023, 17:45
Actualitzat: 17:46h
L'Ajuntament de Manlleu ha celebrat aquest dilluns la sessió plenària extraordinària per aprovar el cartipàs municipal. El nou equip de govern està format per Junts –formació guanyadora de les eleccions del 28-M a la capital del Ter aconseguint 8 regidors- i PSC –tercera força política amb 4 representants municipals- després que els dos grups arribessin a un acord per pilotar el consistori manlleuenc els pròxims quatre anys assolint així una majoria absoluta al plenari -12 dels 21 regidors-. Fruit del pacte entre postconvergents i socialistes, Arnau Rovira era investit nou alcalde de la vila el passat 17 de juny acabant amb l'hegemonia d'ERC a la capital del Ter.

Pel que fa a les regidories, aquestes queden repartides de la següent manera entre els diferents membres de l'equip de govern: Lluïsa Bautista (Junts) serà la primera tinent d'alcalde i pilotarà la regidoria de Governació i Recursos Humans; Marta Moreta (PSC) és la segona tinent d'alcalde i assumeix la regidoria d'Urbanisme i Desenvolupament Territorial; David Bosch (Junts) és el tercer tinent d'alcalde així com el regidor de Transformació Econòmica i Estratègia de Ciutat; Antoni Poyato (PSC) és el quart tinent d'alcalde i pilotarà la regidoria de Serveis a les Persones i Ciutadania; Josep Madrid (Junts) és el cinquè tinent d'alcalde i regidor de Transició Energètica, Serveis de Ciutat i Pagesia; Núria Roura (Junts) assumeix la regidoria de Règim Intern i Govern Obert; Carla López (Junts) la regidoria de Comerç i Joventut; Pere Puig (Junts) és el nou regidor d'Educació, Patrimoni Cultural i Agenda 2030; Montse Costa (Junts) és la regidora d'Esports; Aida Montoya (PSC) assumeix la regidoria de Cultura, Igualtat i Comunicació; i Andrés Garcia (PSC) és el regidor de Medi Ambient, Salut Pública i Món Rural.

Una organització que ERC, el principal grup de l'oposició amb quatre regidors i segona força més votada el 28-M, no veu clara: "És una estructura caòtica i una manera poc eficaç per treballar", apuntava la portaveu republicana Eva Font en el ple d'aquest dilluns.

 

Retribucions polèmiques

En el ple del cartipàs també es defineixen les dedicacions, retribucions i indemnitzacions dels membres de la Corporació i dels grups polítics municipals. En aquesta línia, el nou equip de govern aprovava el següent: Alcaldia tindrà una dedicació del 100% i retribució de 49.075 euros anuals -un 5,5% més que en l'anterior mandat-; la regidoria de Règim Intern i Govern Obert tindrà una dedicació del 72% i una retribució de 31.682 euros anuals; Governació i Recursos humans una dedicació del 55% i una retribució de 24.202 euros anuals; Transformació Econòmica i Estratègia de Ciutat una dedicació del 50% i una retribució de 22.000 euros anuals; Educació, Patrimoni Cultural i Agenda 2030 destinarà una dedicació del 35% amb una retribució anual de 15.400 euros; Comerç i Joventut tindrà una dedicació del 30% i una retribució de 13.201 euros anuals; la regidoria d'Esports una dedicació del 30% i una retribució de 13.000 euros anuals; i Cultura, Igualtat i Comunicació una dedicació del 24% i una retribució de 10.560 euros anuals.

D'altra banda, també s'estipulaven les retribucions que els regidors dels diferents grups polítics que configuren el consistori manlleuenc rebran per l'assistència als plens -225 euros-, a les Comissions informatives -90 euros- i l'assistència a les Juntes de Govern Local -250 euros-. Aquest últim punt, polèmic per la CUP: "El règim d'assistència a la Junta de Govern és un escàndol. Algunes reunions duren 5 minuts, per tant, són 50 euros al minut".

Un mandat que augura tensions

Durant la sessió plenària els diferents grups que configuren el consistori es van enviar alguns dards enverinats, tensió palpable, sobretot, entre cupaires i socialistes. El regidor de la CUP Toni Rubia carregava contra Marta Moreta, segona tinent d'alcaldia i regidora d'Urbanisme i Desenvolupament Territorial, també diputada al Parlament de Catalunya. En aquesta línia, el cupaire tirava hemeroteca: "En campanya electoral va dir que si sortia escollida a l'equip de govern, no cobraria aquests diners i que tots anirien destinats a temes socials. Tal com es va comprometre als debats electorals, renuncia a aquestes percepcions?". La resposta de Moreta: "La demagògia continua sobre la taula per part de la CUP, com sempre", etzibava.

Qui tampoc sembla fiar-se dels socialistes és ERC, que enviaven a Arnau Rovira la següent reflexió: "Han passat, en sis mesos, de demanar-te la dimissió a fer-te alcalde a canvi de la gestió de gairebé el 60% del pressupost ordinari de l'Ajuntament, dues tinences d'alcaldia, i del tresor més preuat, fer fora ERC del govern".