Moció de censura a Santa Eugènia de Berga: els Independents trenquen amb ERC i formaran govern amb Junts

Es votarà el pròxim 18 de setembre i, amb tota probabilitat, desbancarà els republicans de l'alcaldia

Independents per Santa Eugènia trencaran el pacte amb ERC i formaran equip de govern amb Junts.
Independents per Santa Eugènia trencaran el pacte amb ERC i formaran equip de govern amb Junts. | Martí Albesa
Redacció
04 de setembre de 2024, 11:53
Actualitzat: 15:43h

Sacsejada política a Santa Eugènia de Berga. ERC pedra l'alcaldia després que els Independents i Junts hagin impulsat una moció de censura que es votarà en un ple extraordinari de l'Ajuntament convocat pel pròxim 18 de setembre. L'objectiu d'ambdues formacions, que formaran el nou govern amb vuit regidors, és "obrir una nova etapa" al municipi per "redreçar el rumb i encarar el futur amb més garanties".

D'aquesta manera, els Independents trencaran el pacte de govern teixit amb ERC després de les eleccions municipals del maig del 2023, on ambdues formacions assolien tres representants respectivament dels 11 regidors que configuren el consistori.

Ara, i més d'un any després dels comicis, Junts (5 regidors) i Independents (3 regidors) expliquen en un comunicat que han "treballat en una proposta en comú" que es nodreix de cinc eixos principals: reconduir a la baixa la retribució del nou alcalde en un 30%; l'alternança en l'alcaldia entre els caps de llista de les diferents formacions; finalitzar els dos grans projectes que té sobre la taula el municipi: els encontorns de l'església i la reforma del polígon; avançar en matèria d'Urbanisme; millorar i ampliar els serveis com el desplegament del SAIAR o redactar un projecte de millora de l'escola municipal; i mantenir les vies públiques "netes i endreçades".

Si la moció prospera, Junts recuperarà l'alcaldia que ja va tenir en l'anterior mandat amb Xavier Fernández com a batlle. L'alcaldia també s'alternarà amb els Independents i més concretament amb Josep Sallent, número 1 del grup.

"No ens ho esperàvem"

En declaracions a l'ACN, l'actual alcalde, Cristian Parras, ha admès que l'anunci de la moció els ha agafat per sorpresa, sobretot perquè aquest cap de setmana han celebrat la Festa Major i res feia pensar en això. "No ens ho esperàvem", assegura. Ara bé, Parras també explica que Josep Sallent del grup d'Independents ja li havia transmès que s'havien reunit amb Junts fins a tres cops a petició d'aquests últims. "Després de tres cants de sirena, al quart porten la moció", ha dit. Parras es mostra dolgut perquè fins ara Sallent li havia dit que no pensaven trencar la coalició. "Vaig veure que hi havia lleialtat", ha assegurat el batlle.

En relació amb la falta d'avenços que argumenten els dos partits impulsors de la moció, Parras es defensa dient que es va acordar que els temes pendents s'entomarien després de vacances d'agost i de la Festa Major. Afirma que durant aquest any i mig hi ha hagut divergències amb els socis independents, però que s'ha pogut parlar i consensuar. "És més lent que tenir majora absoluta, tots en som conscients", remarca.

I posa d'exemple les negociacions amb el Bisbat per consensuar la remodelació de la plaça a tocar de l'església, un dels projectes prioritaris que destaquen Junts i els independents. Segons l'alcalde, "el projecte de Junts no tenia consens i, de la forma com s'havia presentat, prevèiem que possiblement hi hauria traves". El que es va fer, diu, va ser reunir-se amb el Bisbat per buscar una entesa i aconseguint consensuar una proposta de remodelació. "Ara ens sobta molt que ens diguin que no s'ha avançat", retreu als fins ara socis de govern.