​Tot el que has de saber del ple d'investidura a l'Ajuntament de Vic

La sessió de constitució de la nova corporació municipal serà aquest dissabte 17 de juny a les dotze del migdia i es podrà seguir en directe

Les credencials de l'Ajuntament de Vic.
Les credencials de l'Ajuntament de Vic. | Josep M Montaner
Osona.com
14 de juny del 2023
Aquest dissabte 17 de juny a les dotze del migdia tindrà lloc a l'Ajuntament de Vic la sessió plenària constitutiva de la nova corporació municipal. Vint dies després de les eleccions del 28 de maig, i del període estipulat per establir possibles pactes de governabilitat –a la capital d'Osona no ha transcendit cap acord entre partits i tot apunta que l'anunci tindrà lloc durant les pròximes hores-, arriba el moment de la constitució del nou consistori i de la investidura d'un alcalde o alcaldessa.

El ple es desenvoluparà a la Sala de la Columna, un espai reduït amb aforament limitat. Per aquest motiu, s'habilitarà una pantalla al vestíbul de l'Ajuntament per seguir l'esdeveniment, que també es podrà veure endirecte des d'Osona.com.
 

La mesa d'edat

L'acte protocol·lari s'inicia amb la constitució de la mesa d'edat, que la formen el regidor de menys edat –en el cas de Vic serà la cupaire Carla Dinarès- i el de més edat –el regidor de SOMI Josep Anglada-, a més del secretari de l'Ajuntament. El paper dels integrants de la mesa és estrictament burocràtic: són els encarregats de comprovar i verificar les credencials dels càrrecs electes i declarar constituït el nou ple.
 

Els regidors juren o prometen el càrrec

L'Ajuntament de Vic està format per 21 regidors i regidores. Fruit dels resultats del 28-M, al consistori vigatà s'hi incorporen noves formacions polítiques i cares noves entre els i les representants municipals. Si no hi ha sorpreses d'última hora, el mandat 2023-2027 estarà format pels vuit representants de Junts –Albert Castells, Bet Piella, Elisabet Franquesa, Eduard Comerma, Núria Homs, Ester Coma, Anna Alemany i Guillem Membrives-, els tres regidors d'ERC –Maria Balasch, Josep Lluís Garcia i Victoria Terricabras-, els tres de la CUP –Carla Dinarès, Sussanna Vives i Quim Soler-, els dos regidors d'Ara Vic –Xavier Farrés i Elisenda Carrera-, els dos del PSCel cap de llista, Miquel Ylla, no prendrà possessió del càrrec i, tot i que no ha transcendit quins moviments farà el partit, tot apunta que seran Josep Pou i Debora Villena-, els dos representants deSOMI –Josep Anglada i Marta Riera- i el regidor deVic En Comú Podem –Arnau Martí-.

Tots seran cridats pel secretari de la mesa d'edat per jurar o prometre el càrrec i recollir l'acta. El president de la mesa distingirà als regidors i regidores com a membres de l'Ajuntament.
 

L'elecció de l'alcalde o alcaldessa

El moment de la veritat arribarà amb l'elecció de l'alcalde o alcaldessa de la ciutat. La votació és secreta, i com és tradició a Vic, es farà en una antiga urna de vidre. Els càrrecs electes, un per un, dipositaran a l'interior del recipient el seu vot. Cal recordar que un candidat necessita la majoria absoluta –situada als 11 regidors a Vic- per ser investit; en cas contrari, el nou batlle sortirà de la llista mésvotada el 28-M.

Un cop fet l'escrutini de les paperetes, s'anunciarà qui és el nou alcalde o alcaldessa de la capital d'Osona, un càrrec que haurà de jurar en el format explicat anteriorment, i seguidament, el president de la mesa d'edat li entregarà la venera i li lliurarà la vara de la ciutat. Finalment, aquesta/a tancarà la sessió amb un parlament, i posteriorment sonarà l'himne de Catalunya.
 

L'àliga de Vic

A Vic, és tradició que el dia de la constitució del nou plenari, l'àliga de tres caps faci la tradicional dansa acompanyada del flabiol. Un acte lligat a la cultura popular de la ciutat i que es desenvoluparà a la plaça Sant Felip un cop acabada la celebració protocol·lària.