​Artimur, descobrir el patrimoni i les tradicions d'Osona a través de l'art urbà

La proposta artística consisteix en una ruta que enllaça 18 murals en cinc municipis

Artimur permet enllaça cinc municipis a partir de l'art urbà
Artimur permet enllaça cinc municipis a partir de l'art urbà | Oriol Clavera
04 de juliol del 2023
Actualitzat el 24 de juliol a les 15:31h
Hi ha moltes maneres de fer turisme per descobrir el patrimoni i les tradicions d'un territori. I una que cada vegada té més adeptes és la de l'art urbà. Desplaçar-se a un municipi o una comarca per contemplar obres artístiques de gran format que decoren murs i parets mitgeres. Osona hi ha apostat amb el projecte Artimur, una proposta artística que consisteix en una ruta que enllaça 18 murals en cinc municipis.
 

Cinc municipis amb murals

Osona Artimur és una proposta cultural d'Osona Turisme. Engloba intervencions artístiques en els carrers de cinc municipis: Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta.

Són propostes que recorren la història i el patrimoni local de cada localitat des d’una mirada artística, fresca i innovadora, i sota una mateixa temàtica que fa de fil conductor. En aquest sentit, s'ha buscat reforçar la identitat i singularitat de cada poble: la forja en el cas d'Alpens; el riu Ter a Manlleu; les festes de Sant Joan i els Elois a Prats de Lluçanès; l'entorn natural a Sant Bartomeu del Grau; i la terrissa, les caramelles i el modernisme a Sant Julià de Vilatorta.


La primera fase va consistir, realitzada a finals del 2022, en l'acció en viu de la intervenció dels artistes. La segona, ja en funcionament, ha permès la creació d'un itinerari artístic de cada poble, connectant-los a escala comarcal per tal que els visitants puguin fer el recorregut gratuïtament en qualsevol dia de l'any.

Per poder fer la ruta completa, Osona Turisme ha editat un mapa físic i també es pot consultar tota la informació al web d'Osona Artimur. La proposta forma part del projecte “Osona: paisatge, territori i cultura” impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El web d'Artimur també recull altres intervencions d'art urbà en municipis com les Masies de Voltregà, l'Esquirol, Taradell, Sant Martí d'Albars i Roda de Ter, entre altres.

Osona Artimur, en dades

 5 municipis
 19 artistes
 18 murals
 25 instal·lacions artístiques amb escultura de petit format


Artistes d’arreu del món

El col·lectiu d’artistes seleccionats han estat els encarregats de donar vida, llum i color a espais fins ara grisos i on hi predominava el ciment. El projecte ha comptat amb un total de 19 artistes reconeguts, nacionals i internacionals, procedents de Catalunya, Espanya, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, Xile, Argentina, entre altres territoris, seleccionats a partir d’una convocatòria oberta i d’un comissariat realitzat per l’associació artística B-Murals i coordinat per Transit Projectes.

 Consulta tots els artistes d'Artimur aquí

 

Alpens, la tradició de la forja

Alpens, situat a la nova comarca del Lluçanès, compta amb un gran patrimoni creat al llarg dels anys gràcies a l’ofici de la forja que, actualment, té un gran interès com a expressió artística i és el pol d’atracció cap al municipi en l’àmbit nacional. El projecte Artimur ha consistit en tres murals dels següents artistes:
 

Mural a l'Escola la Forja d'Alpens. Foto: Oriol Clavera


 Nano 4814: Escola La Forja. Carretera Lluçanès, 8
 Jan Vallverdú: carrer de Berga, 14
 Zosen: carrer Montserrat
 Més informació al web d'Artimur

 

Manlleu, la capital del Ter

Manlleu, coneguda com la capital del Ter, és una ciutat molt lligada al riu, amb gran identitat pròpia i un passat industrial i emprenedor centrat en el sector tèxtil i metal·lúrgic. El recorregut artístic instal·lat a Manlleu uneix quatre murals ubicats a carrers i places del municipi.
 

Mural de Daniel Muñoz al passeig del Ter de Manlleu. Foto: Adrià Costa


 Rosh: carrer del Vendrell, 1
 Eloise Gillow: plaça Fra Bernadí, 6
 Luogo Comune: plaça de les Dones del Ter, 1
 Daniel Muñoz: passeig del Ter, 2
 Més informació al web d'Artimur

 

Prats de Lluçanès, el llegat del sector tèxtil

La capital del Lluçanès és coneguda per la seva tradició tèxtil i mostra d’aquesta en són els traginers, que eren els encarregats de transportar els teixits arreu del país. Aquesta activitat productiva va deixar una de les  celebracions més populars de la població: les festes de Sant Joan i els Elois. Prats de Lluçanès té cinc murals ubicats en espais rellevants del poble. 
 

Mural de l'artista Sergi Bastida al carrer Major de Prats. Foto: Oriol Clavera


 Zoer: carrer Major, 75
 Twee Muizen: carrer Josep Cirera, 1
 Sergi Bastida: carrer Major, 41
 Wedo Gas: plaça Vella, 16
 Chu Doma: carrer Mateu Garreta, 1-3
 Més informació al web d'Artimur

 

Sant Bartomeu del Grau, un balcó de la plana

Sant Bartomeu del Grau és un petit poble amb una ubicació privilegiada,. Situat a uns 900 metres d'altitud esdevé un dels millors balcons de la plana de Vic, al mateix temps que gaudeix d'esplèndides vistes del Montseny, el Collsacabra, el Puigmal o el Pedraforca, entre altres. Aquest entorn natural és el fil conductor dels tres murals urbans vinculats al projecte Artimur.
 

Intervenció de l'artista Satone a Sant Bartomeu del Grau. Foto: Oriol Clavera


 Satone: plaça Nova amb carrer Vell, 9
 Alberto Montes: carrer Tres Creus, 1
 Alessia: plaça Nova amb carrer Vell, 9
 Més informació al web d'Artimur

 

Sant Julià de Vilatorta, caramelles i terrissa

L’arquitectura, el treball artesà i la cultura són els tres elements més característics de Sant Julià de Vilatorta. L’estil modernista i el noucentista de les cases i els edificis, la terrissa i la ceràmica, i les caramelles són la història i el patrimoni cultural d'aquest municipi fronterer entre la Plana de Vic i les Guilleries que compta amb tres intervencions artístiques.
 

Mural d'Ana Barriga a Sant Julià de Vilatorta. Foto: Adrià Costa


 Ana Barriga: carrer Marquesos de Vilallonga, 8
 Marta Lapeña: carrer Montseny, 3
 Mateu Targa: avinguda Nostra Senyora de Montserrat, 23
 Més informació al web d'Artimur