Bolets de «retallades»

Les parades del mercat de Vic comencen a vendre algun rovelló. A bon preu.

Publicat el 25 de setembre de 2012 a les 19:20
Una parada del Mercat de Vic, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

“Poc calé. Els venem molt més barats del que caldria. Però és que, noi, la gent no té un euro a la butxaca”. Són paraules d’en Pere Salvans, el dels bolets, com el coneixen els amics, aquest matí en una de les parades del mercat de Vic.  En Pere ha portat avui unes caixes de bolets per vendre, poca cosa, uns set quilos de rovellons, 10 de rossinyols i un parell de moixernons de tardor.

L’ambient al mercat, aquest dimarts, no era precisament d’eufòria. La temporada dels bolets ja hauria d’estar en plena efervescència. En canvi, la feinada és a trobar-ne algun. “Si no plou, malament. I si, a més, fa vent com ara, encara pitjor”, vaticina en Pere.

El panorama del mercat demostrava avui que les  estimacions del Centre Tecnològic Forestal no anaven desencaminades. L'entitat de referència assenyalava que enguany hi hauria una collita de bolets d’uns 20-40 kg/ha, molt per sota de la mitjana (54). Tanmateix, experts com el meteoròleg Jordi Zapata, en declaracions a El Punt, pràcticament donen per perduda la temporada en algunes zones del Pirineu.

“Si no en trobem nosaltres, no en trobarà pas ningú”, es lamenta la Montgrony, de la Pobla de Lillet. “Nosaltres estem a pagès i sabem els llocs”, afegeix. La dona va anar ahir a buscar bolets al voltant de casa, durant tot el dia, amb el seu marit i la seva filla, i van aconseguir recollir sis quilos de rovellons i un de ceps. A mig matí d’aquest dimarts, la seva collita ja els havia volat de les mans.

A més dels rovellons, rossinyols, ceps i moixernons, a la plaça Major de Vic avui també s’hi ha pogut veure algun peu de rata, i poca cosa més. El preu dels rovellons no era gaire elevat, tenint en compte la poca oferta, i voltava els 25 euros el quilo. Les altres classes de bolets baixaven la seva cotització fins als 15 euros.

La majoria de bolets que s’oferien avui a mercat estaven collits al Pirineu, sobretot a la zona del Ripollès, a punts com Espinavell. “Molts dels bolets que es venen aquests dies venen de tot arreu, de països del nord. Però aquests, no! Tots tenen el DNI català”, assegura en Pere. Ens l’haurem de creure.

Pere Salvans, paradista, boletaire i proveidor de bolets d'alguns restaurants de la comarca. Foto: Adrià Costa