Capó amb salsa pebrada, plat típic del barri del Remei

Publicat el 21 d’octubre de 2008 a les 13:12
 
Des de l'Escola es va trobar un article del gastrònom Jaume Fàbrega on s'explicava que Jaume I havia promogut la creació del pont del Remei quan el 1247 va fer un edicte que modificava el traçat del camí ral de Vic a Barcelona. A partir d'aquí, i amb el suport de Jaume Fàbrega, es va portar a terme una recerca d'informació sobre l'època de Jaume I i la seva cuina, i es va seleccionar el capó amb salsa pebrada (de pebre), que era un dels predilectes de Jaume I, segons consta en fonts documentals.
 
El plat s'ha elaborat segons la recepta de l'Edat Mitjana, modificant lleugerament la quantitat dels ingredients. Es presenta acompanyat de codony, ja que es té constància que era un fruit utilitzat en aquella època i molt vinculat al barri del Remei, on hi havia hagut molts codonyers. D'aquesta manera es relaciona la història i la gastronomia al mateix temps que s'aporta dolçor i frescor al plat.

El plat típic del Remei ha estat presentat a la premsa aquest dilluns al migdia a les instal•lacions de l'Escola d'Hostaleria d'Osona, a Tona. La presentació ha anat a càrrec de Santi Collell, president de l'Associació de Veïns Pla del Remei, i els representants de l'Escola d'Hostaleria d'Osona, Dolors Casas, directora, Isabel Casalí, cap d'Estudis, i Francesc Molera, cap del Departament de Cuina (foto, a sota).