Dos emprenedors han posat en marxa una plantació de cafè a Sant Vicenç de Torelló. La finca, que es troba a la falda d'una muntanya, fa unes 13 hectàrees, però la plantació només ocupa una petita part. Actualment, tenen unes 5.000 plantes i la idea és ampliar de forma progressiva. Al capdavant hi ha Joan Giráldez -professional del cafè des de fa més de 20 anys- i la seva parella, Eva Prat, que és administrativa. Porten des del 2016 estudiant i fent proves de camp, i preveuen collir els fruits l'any vinent. "No coneixem cap cafè nascut sota roures i alzines", afirma Giráldez, que assegura que són la primera plantació en clima continental. Fer pedagogia del món del cafè i ensenyar-lo al públic és una altra dels vessants del projecte.
El cafè és un cultiu completament desconegut a Catalunya, entre altres coses perquè fins ara no hi havia constància d'una plantació en una zona de clima continental. Aquesta planta és típica del tròpic i subtròpic. A la finca Castellvilar, però, fa vuit anys que treballen i investiguen per fer-ho possible. Ara ja han aconseguit cultivar la seva llavor i completar dos processos de germinació. I el resultat són plantes de fins a 1,20 m d'altura.
La gran incògnita és descobrir quines propietats tindrà, si bé afirmen haver escollit dues plantes de gamma alta. "No és només l'aroma, sinó el gust, el cos, les diferents característiques del cafè que encara desconeixem; fins al moment no es coneix cap cafè que hagi nascut sota de roures i sota d'alzines", explica a l'ACN Giráldez. Es calcula que una planta necessita set anys per estar a ple rendiment i, en aquesta finca, ja n'han complert tres.
El fet de fer la germinació 'in situ' els ha permès aconseguir unes plantes habituades a la zona. "La planta ja conté tota la informació genètica de l'adaptació d'aquesta llavor en un clima que no és el seu", assenyala l'emprenedor. Per protegir-les en els mesos de més calor i fred, tenen muntada una zona de semicobert tot i que la resta de l'any les plantes estan a la intempèrie. Gràcies a això, la planta pot viure a menys de 8 graus i fins a 42 graus positius.
Fer divulgació
El projecte no només busca produir cafè de qualitat sinó que també preveu una línia divulgativa per donar a conèixer el cultiu. "Volem fer divulgació i sensibilitat de la feina que hi ha darrere una tassa de cafè", explica. De moment pensen sobretot en professionals del sector que fins ara havien de viatjar fins a les Canàries per veure plantes. La idea, però, és poder-ho obrir al públic en general quan sigui possible. "La gent no sap que el cafè és el pinyol del fruit o que tarda uns vuit mesos a madurar", explica. Un cop hagin collit els grans de cafè l'any vinent, seguiran tots els passos a la mateixa finca per completar el procés, tot de forma artesanal.
La plantació, a més, compta amb altres plantes exòtiques com ara alvocats i mangos que també s'han germinat allà mateix i que complementen i enriqueixen la plantació de cafè. I no és l'únic negoci en marxa a la mateixa finca. Actualment, també tenen una explotació agrícola de nabius a ple rendiment i un ramat de cabra blanca de Rasquera, una espècie autòctona de Catalunya que està en perill d'extinció pel baix nombre d'exemplars. Aquests animals els ajuden a mantenir la finca desbrossada.