El comerç osonenc rep 600.000 euros de subvencions de la Generalitat al 2008

Redacció
22 de gener de 2009
 
L’objectiu principal d’aquest programa, emmarcat al Pla de Dinamització del Comerç urbà 2006-2009, és contribuir a la consolidació del model comercial català, basat en la petita i mitjana empresa comercial com un element identificador i propi de cada realitat territorial.
 
Pel que fa els ajuts atorgats a les empreses comercials i de serveis osonenques, que sumen un total de 333.068,41 euros, 38 d’aquestes subvencions formen part del programa PIME comercial i de serveis. Entre els qui s’hi han acollit, vuit comerços han destinat l’ajut a crear el seu propi web, 22 establiments l’han invertit en altres projectes TIC, tres l’han emprat en millorar l’organització interna i la qualitat del servei, dos l’han utilitzat per definir el seu model de negoci, dos per a la gestió de la marca i un per millorar la logística. Les altres 38 empreses, incloses al programa establiment, han destinat els ajuts a la reforma de l’establiment, excepte tres, que ho ha fet per optimitzar els seus resultats mitjançant la contractació d’un estudi de diagnosi del seu negoci.
 
Quant als incentius destinats a associacions de botiguers, aquestes han rebut un total de 187.970,50 euros per portar a terme els propis plans de dinamització comercial. Els plans han inclòs, entre altres, accions de comunicació de l’oferta comercial, activitats adreçades a la infància i a la minimització de residus, accions de formació pels seus associats i millora dels web i les noves tecnologies. Les entitats que han rebut aquests ajuts són Associació de Comerciants Centre Vic, Unió de Botiguers Pla del Remei i l’Estadi, Manlleu Associació de Comerciants, Mancomunitat La Plana, Agrupació de Comerciants de Torelló, Consorci del Lluçanès i Associació Roda de Comerciants, dins el programa de comerç de ciutat, i la Unió de Botiguers i Comerciants de Prats de Lluçanès i la Unió de Botiguers de Centelles, dins el programa de singularització. Per últim, Manlleu Associació de Comerciants i l’Associació Grup Fotocat han rebut 5.125,50 euros per als seus projectes de sectors comercials agrupats.
 
Pel que fa als ajuts atorgats a administracions locals o d’altres entitats, amb un import total de 70.989,63 euros, s’han concretat en diversos projectes. Així, s’ha incentivat accions de comunicació i difusió i també activitats de dinamització comercial a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès (6.600 euros) i a l’Ajuntament de Sant Quirze de Besora (5.400 euros). L’Ajuntament de Roda de Ter ha rebut 10.000 euros per modificar instal•lacions i adequar les línies elèctriques dels vials afectats per la rehabilitació de l'espai urbà del centre històric. L’Ajuntament de Collsuspina ha rebut 2.582,43 euros per a la senyalització del nucli antic. Per la seva banda, l’Ajuntament de Manlleu ha gaudit de dos incentius en l’àmbit de promoció firal, per import global de 6.107,20 euros, i d’un ajut extraordinari destinat a finançar tallers d’aparadorisme, per import de 5.800 euros. Finalment, l’Institut de Promoció Econòmica de Vic ha rebut, d’una banda, 14.500 euros per millorar el recinte firal del Sucre i, d’altra banda, 20.000 euros per dur a terme dos estudis sobre el mercat municipal.
 
Segons Josep Maria Palau, director dels Serveis Territorials del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, des d’on s’ha coordinat la tramitació d’aquests incentius, ”estem satisfets del fet que en l’exercici que hem acabat el nombre d’empreses beneficiàries hagi passat de 61 a 71. Això vol dir que hi ha hagut un important esforç inversor per part els comerciants osonencs, malgrat les incerteses de la crisi. En els propers exercicis prioritzarem l’associacionisme i, sobretot, els ajuts directes als establiments comercials, amb la finalitat de que es renovin establiments i els obradors, s’obrin segones i terceres botigues, i s’incorporin equipaments informàtics i telemàtics que contribueixin a la competitivitat dels punts de venda”.