​Festivals d'escalada i senderisme donen encara més gruix a la Fira de la Muntanya de Vic

El saló de muntanya amb més història de l'Estat espera aplegar 15.000 persones del 10 al 12 de novembre

Presentació de la Fira de la Muntanya de Vic 2023
Presentació de la Fira de la Muntanya de Vic 2023 | Arnau Urgell
25 d'octubre de 2023
Actualitzat: 07 de novembre, 9:19h
La Fira de la Muntanya de Vic arribarà enguany, del 10 al 12 de novembre, a la 42a edició. És el més longeu de l'Estat i el segon en participació, amb uns 15.000 visitants. Cada any, a més, suma noves activitats que li donen encara més gruix. Si el 2022 es va estrenar un Festival d'Escalada, enguany serà el torn del primer Festival de Senderisme d'Osona, que s'estrenarà coincidint amb els dies de fira.
 

Canvi en la zona d'entrada a la Fira de la Muntanya

El model de la Fira de la Muntanya s'ha consolidat els darrers anys i ara està molt clar. Una part de zona comercial, el popular mercat d'ocasió i un ampli programa d'activitats. També es complementa amb esdeveniments clàssics com la Fira del Llibre de Muntanya, la històrica Matagalls-Vic o el cada vegada més popular Open Bloc que l'any passat va fer un pas més amb la creació delFestival d'Escalada.

Sense canvis en les dates -del divendres 10 al diumenge 12 de novembre-, ni en l'emplaçament -el Recinte Firal del Sucre-, una de les grans novetats és logística, el canvi en la zona d'entrada. Serà des de la porta del sud -a tocar del cine i la bolera- així com el trasllat de la zona d'escalada a l'esplanada de l'entrada principal. "L'espai ens havia quedat petit i, d'aquesta manera, podem continuar creixent", explica Carles Redorta, alma mater de l'Open Bloc i el Festival d'Escalada.


Bet Piella, regidora de Fires i Mercats, ha destacat l'aspiració de repetir els 15.000 visitants. Considera que la bona salut de la fira es demostra pel fet que la demanda d'expositors ha estat superior a l'oferta i perquè el programa d'activitats cada vegada és més ampli i divers.

A més, enguany s'estrenen activitats vinculades a les escoles com l'activitat de sensibilització "A la natura no deixis rastre" -conjuntament amb Agents Rurals, la FEEC i la Fundació Kilian Jornet- i el tastet d'activitats esportives de muntanya.


Precisament, sostenibilitat i muntanya serà un element que sobrevolarà els tres dies de fira. Des de la crida de l'Ajuntament de Vic a "portar la bossa de casa" al Mercat d'Ocasió, a una Matagalls-Vic amb el segell Petjada Verda als diversos debats i xerrades per debatre sobre l'impacte de l'activitat física i esportiva al medi. Una dada: es calcula que un milió i mig de catalans fan muntanya (40.000 de federades, només per darrere de futbol i bàsquet).
 

Osona estrena festival de senderisme

Els darrers anys han pres molt volada al nostre país els festivals de senderisme, especialment al Pirineu. Es tracta d'un esdeveniment que concentra en uns dies concrets excursions guiades així com altres activitats vinculades a la muntanya -observació de fauna, marxa nòrdica, descobertes nocturnes, entre altres....-.

A Osona enguany s'estrena el festival de senderisme amb el nom d'Escampa la Boira. S'allargarà dues setmanes, de l'11 al 26 de novembre, fent coincidir-ne l'inici amb la Fira de Muntanya de Vic, amb qui comparteixen esperit. "Unim esport, activitat física i cultura", ha assegurat Edu Comerma, nou regidor d'Esports de la capital osonenca.

Entre altres, el programa d'Escampa la Boira inclou una desena de rutes liderades per guies professionals en zones del Montseny, el Bisaura, la vall de Sau, el Collsacabra i la plana de Vic. Però també hi haurà sortides botàniques, degustació de productes del país o caminades contemplatives, entre altres.
Arxivat a