Joan Maria Ribas, finalista del Premi Cuiner de l'Any del Fòrum Gastronòmic

Publicat el 20 de gener de 2009 a les 14:21
Ribas ha explicat que “un dels eixos importants” del restaurant Melba és “utilitzar productes de la comarca” en tots els casos que es pot. Aquest fet manté el restaurant, segons ell, “associat a la comarca, al paisatge i a l'economia local”. Aquesta sensibilitat pels productors locals i pels productes ecològics –que ocupen un lloc preeminent als fogons del Melga amb un 70% com a mínim- són els dos criteris pels quals un jurat professional l'han escollit com a candidat -l'únic d'Osona- a aquest guardó. Entre aquest jurat, hi ha el director del Fòrum, Pep Palau i el crític gastronòmic de El Periódico de Catalunya, Pau Arenós.
 

 
El candidat a ser el cuiner de l'any ha animat als osonencs a votar-lo. Ha demanat que “votin a la comarca”, ja que la seva cuina està molt lligada al territori. De fet, són els ciutadans qui tenen l'última paraula i podran escollir el guanyador del Premi Cuiner de l'Any per telèfon (905 500 501), via SMS o a través del web www.cuinerdelany.com. El dia 3 de febrer es proclamaran tres finalistes i el dia 20 el guanyador final.
 
Pel que fa a aquest sistema de votació, Ribas l'ha considerat una “manera diferent i engrescadora”. Segons ell, permetrà que gent que no coneix els restaurants dels finalistes s'animi a visitar els restaurants on treballen.
 
“Si guanyo el premi, se'n beneficiarà el restaurant”. D'aquesta manera, la cuina del Melba podrà arribar a molta més gent. Tot i això, Ribas està content d'haver arribat fins aquí i, tant si guanya com si no, no canviarà cap rutina de treball ni la seva “manera d'entendre la cuina”.
 
 
Josep Maria Ribas, de 41 anys, actualment regenta el restaurant Melba, situat al centre històric de Vic. N'és el xef des de fa un any i mig però ja en porta cinc treballant a la comarca. Va començar el seu bagatge professional el 1992 i ha deixat petjada, entre d'altres, a els Balcons (Barcelona, 1994), a Santa Marta (Cabrera de Mar, 1995) i al reconegut per la Guia Michelin Pou Dolç, que va regentar a Barcelona del 1998 al 2001.
 
Els rivals
 
També són finalistes Santi Rebés i Fidel Puig, tots dos formats a la cuina dolça de l'Espaisucre i responsables de l'Embat, un restaurant “prêt-à-porter” de l'Eixample de Barcelona; l'Oriol Llavina del Cigró d'Or de Gelida (Alt Penedès); Artur Martínez del Capritx de Terrassa; Lola Puig del Fort d'Ullastret(Baix Empordà) i Rafael Peña del restaurant Gresca de Barcelona.
 
Votar té premi
 
Ajudar a escollir quin d'aquests cuiners emergents serà el cuiner de l'any té premi. Els participants entraran automàticament en el sorteig d'una nit d'hotel en una suite del Grand Hotel Central de Barcelona. A més, es podran emportar un sopar per dues persones al restaurant Ávalon del mateix hotel, servit pel xef Ramon Freix.