​L'ACA manté aturada la retirada de peixos en un pantà de Sau en mínims històrics

L'administració hidràulica ha reduït al mínim el buidatge de l'embassament i es planteja aturar definitivament l'operació

L'embassament de Sau, més buit que mai, aquest dimarts
L'embassament de Sau, més buit que mai, aquest dimarts | Emili Vilamala
12 d'abril de 2023, 18:36
Actualitzat: 18:36h
L'embassament de Sau està només a un 6,52%. Una xifra que frega el mínim històric –5,77%- que es va produir en una de les pitjors sequeres del segle passat, l'abril de 1990. Tot plegat després de diverses setmanes de transvasar aigua des d'aquest pantà cap a Susqueda, amb l'objectiu de preservar el màxim de recurs hídric amb bona qualitat.

Una de les actuacions d'aquesta operació era l'arribada de diverses barques per retirar peixos. Tot i que no es va fixar cap objectiu, els responsables de l'ACA i Acció Climàtica van assenyalar un potencial total entre 45 i 60 tones. Tanmateix, només se'n van retirar 2,5 fins al 31 de març, quan es va enviar els pescadors cap a casa coincidint amb Setmana Santa. Deu dies després no han tornat a la feina i és possible que a finals d'aquesta setmana s'anunciï l'aturada definitiva de l'operació.
 

Buidatge mínim des de l'1 d'abril

L'Agència Catalana de l'Aigua no ha aturat el transvasament d'aigua de Sau a Susqueda. Tanmateix, des de l'1 d'abril el buidatge és mínim, ja que l'alliberament d'aigua pràcticament equival al cabal d'entrada a la cua del pantà.


Aquest fet ha provocat que faci dies que l'embassament se situï entorn del 6,5%. Aquest dimecres, concretament, estava al 6,52%, el valor més baix d'aquest segle i a només 0,75 punts del seu mínim històric assolit el 14 d'abril de 1990. Uns valors que, per cert, han provocat que Sau i dos embassaments més deixin de ser utilitzables pels avions dels Bombers.


Fonts de l'ACA assenyalen que, fins ara, la qualitat de l'aigua s'ha mantingut. Però que el reduït volum d'aigua –entre els 10 i els 11 hm3- comença a ser crític per tal que es produeixi el procés d'estratificació, fet que suposaria reduir la concentració d'oxigen i posar en risc el recurs hídric.

De fet, tota l'operació s'ha realitzat per salvaguardar la màxima quantitat de recurs hídric concentrant-la a Susqueda, que se situa al voltant del 40% de capacitat. Ho destacava aquest dimarts el mateix president Pere Aragonès: “Aquest traspàs d'aigua ha permès disposar de tanta aigua com per a abastir un milió de persones durant tres mesos”.
 

Molta menys pesca de la prevista

La decisió sobre si aturar o reactivar l'operació s'hauria de prendre a finals d'aquesta mateixa setmana. De moment, ja fa quasi dues setmanes que s'han aturat els treballs per retirar els peixos exòtics de l'embassament.

L'últim dia que van llençar les xarxes a les aigües de Sau va ser el divendres 31 de març. Aleshores, segons va explicar l'ACA a aquest mitjà, se'ls va enviar a casa per evitar que l'afluència de visitants previstos durant la Setmana Santa –tot i que l'accés a la llera del pantà està prohibit- en dificultés els treballs.


Tanmateix, les vacances s'han acabat i els pescadors no han tornat. Les mateixes fonts admeten que l'operació està en stand by a l'espera de la decisió global. Això sí, “ho tenen tot a punt” per si s'hagués d'actuar d'urgències, especialment si es detectés qualsevol mortaldat de peixos, fet que fins ara no s'ha produït.

En els 13 dies de pesca efectiva, les embarcacions de la confraria de Blanes només van retirar 2,6 tones i uns 4.000 peixos. Una quantitat que queda molt lluny de potencial total i, especialment, de la previsió d'1,5 tones diàries. Les fonts de l'ACA consultades per Nació hi treuen importància, ja que asseguren que “no era la prioritat” sinó una actuació per evitar un empitjorament de la qualitat de l'aigua mentre es produïa el transvasament cap a Susqueda.