Lapeira: «Solidaritat està disposada a pactar i assumir responsabilitats»

Cap de llista de SI a les eleccions a Vic: "No pactarem amb cap partit que tingui obediència espanyola" i "aspirem a doblar els regidors de les passades eleccions" | Iban Lapeira, regidor des de 2011, dubta que la Facultat de Medicina pugui ser "de qualitat"

Pere Pratdesaba / Elvira Vilardell
06 de maig de 2015, 21:53
Actualitzat: 14 de maig, 17:35h
Iban Lapeira, a la plaça Major de Vic
Iban Lapeira, a la plaça Major de Vic | Adrià Costa

Iban Lapeira, a la plaça Major de Vic. Foto: Adrià Costa


Iban Lapeira, de 40 anys, repetirà com a alcaldable a Vic per Solidaritat per la Independència (SI), a les properes eleccions municipals del 24 de maig. Hi anirà amb els deures fets, amb la percepció que en aquesta legislatura, avalat per l’aritmètica del nombre de regidors del consistori, s’ha sabut moure entre dues aigües, en terreny de ningú, a estones amb l’equip de govern, en d’altres amb els seus companys d’oposició.

Presumeix –amb raó- d’haver tirat endavant en aquests quatre anys més propostes que no pas d’altres formacions amb més regidors. La llista està encapçalada pel seu projecte estrella, els pressupostos participatius, que ha arribat a gestionar com a màxima autoritat. Conté altres iniciatives, com la prohibició del pas de camions pel nucli urbà o el compromís de l'Ajuntament de crear un aparcament gratuït a l’oest de la ciutat. Ara, amb aquestes credencials, demana a la ciutadania que li atorgui un segon regidor. Almenys.

- Solidaritat va ser un dels primers que va apostar fort per la independència, Ara, aquest discurs s'ha diluït entre el munt de partits que s'han passat al sobiranisme.

- No crec que s'hagi diluït. Ens vam presentar el 2010 amb una proposta electoral que incloïa la Declaració Unilateral d'Independència. Vam obtenir representació al Parlament i vam presentar la proposta, tal com havíem promès, però ens la van tombar. En aquella campanya ens van criticar que ens presentéssim amb la independència com a eix central del programa... Avui tothom ho fa.
 

Iban Lapeira, a la redacció d'Osona.com. Foto: Adrià Costa

- Entenem que per a vostès les municipals són una prèvia de les plebiscitàries.

- El que passi el 27 de setembre dependrà en gran part d'aquestes municipals. Jo sóc dels que penso que és possible que no es convoquin eleccions.

- Què vol dir?

- Depèn de molts factors: dels resultats que tregui Convergència el 24 de maig, de la postura que adopti Unió... Si CiU pateix una davallada molt gran, dubto que Artur Mas convoqui eleccions el setembre.

- Solidaritat és un partit a la baixa? A Osona ha passat de vuit a tres candidatures.

- El 2011 acabàvem d'obtenir representació parlamentària i estàvem a l'alça. En aquell moment ens vam sentir valents i vam presentar candidatures a tot arreu on podíem. Aquesta vegada la política que s'ha seguit tant a escala comarcal com nacional és elaborar llistes amb garanties, amb les quals puguem lluitar per obtenir regidors i fins i tot doblar la representació aconseguida a les passades municipals.

- El seu objectiu a Vic és treure dos regidors?

- Sí, o més. Aquest any es presenten 12 candidatures i estic convençut que una d'elles serà la gran sorpresa.

- Quina?

- No ho sabem . Creiem que mantindrem la representació a l'Ajuntament i ens agrada pensar que podem ser aquest factor inesperat i guanyar més suports dels que la gent s'espera.

- I el partit que dirigeix Josep Anglada, Plataforma Vigatana, pot ser aquesta sorpresa?

- No, més aviat el contrari. Penso que el seu partit serà el que patirà la davallada més important. De fet, no crec que entrin a l'Ajuntament.

- No el preocupa que en aquestes eleccions es presentin quatre formacions amb connotacions xenòfobes?

- No, aquest és el joc democràtic. El que m'amoïnaria és que obtinguessin els 3.000 vots de 2011.

- Tenint en compte l'ampli ventall de partits que hi ha, molts d'ells independentistes com vostès, no hauria estat millor intentar arribar a un acord per formar una coalició i assegurar el tret?

- Fa més de dos anys que estem intentant treballar per aconseguir un projecte independentista unitari a la ciutat de Vic. Hem estat en contacte amb diverses formacions polítiques afins a la nostra, però per diferents circumstàncies no hem aconseguit arribar a un consens.

- Amb quines?

- Reagrupament Independentista i Moviment Demòcrata Català.

- La proposta que planteja és la mateixa que volia Vila d'Abadal: una candidatura unitària independentista.

- Més o menys, però és difícil d'aconseguir. Tothom creu que el seu projecte polític és el millor per a la ciutat de Vic. A més, hi ha partits com ERC i la CUP que estan a l'alça, fet que complica els possibles pactes. Per això havíem intentat agrupar-nos amb formacions més petites, que es podrien sentir orfes de representació a l'Ajuntament. Els recels de les eleccions del 2010, però, han pogut més que la voluntat d'arribar un acord.

- Estan disposats a pactar per entrar a l'equip de govern?

- Si les condicions són bones i s'accepten línies que considerem innegociables, estem disposats a pactar i a assolir responsabilitats.

 

Iban Lapeira, a la redacció d'Osona.com. Foto: Adrià Costa

- Quines són aquestes línies innegociables?

- Que els partits hagin firmat el document de l'Assemblea Nacional Catalana i estiguin compromesos amb el procés. No pactarem amb cap partit polític que tingui obediència espanyola. D'altra banda, per nosaltres també és clau que la ciutadania pugui decidir sobre qüestions importants, com el porta a porta, les adoberies o el mercat municipal.

- Això implica augmentar els pressupostos participatius?

- Sí, mantenir-los i anar augmentant la partida fins a tancar el mandat a l'1% del pressupost ordinari.

- Ha esmentat la recollida selectiva de deixalles porta a porta. Hi donaran suport?

- Pel que fa al porta a porta entenem que s'ha d'apostar per aquest model de recollida: es generen menys residus, es reaprofiten més les deixalles i es paga menys de cànon a l'abocador. És indiscutible que és beneficiós tant mediambientalment com, a la llarga, econòmicament.

- I al mercat municipal, què s'hi ha de fer?

- Tot i que l'Ajuntament ha invertit per reforçar l'estructura, cal fer-hi una reforma important, si no estem condemnant el mercat a desaparèixer. Això sí, el projecte que es decideixi ha de ser satisfactori pera  les dues parts: per al consistori i per als paradistes. Nosaltres, fins i tot veiem amb bons ulls tirar-lo a terra i fer-lo nou per convertir-lo en un mercat de referència.

- En aquesta legislatura han estat la crossa de l'equip de govern?

- Hem donat suport a l'equip de govern, sí, però també hem mostrat desacord quan ho hem cregut convenient. Tenim les nostres propostes de màxims, però també s'ha de saber negociar, per intentar avançar. Preferim tirar endavant projectes que no fer res.

- Deunidó les coses que han impulsat amb un sol regidor.

- És veritat, s'han visualitzat algunes de les nostres propostes. Per exemple, una reivindicació històrica com la prohibició del pas de camions pesats per dins de la ciutat. Gràcies a insistir i fer pressió hem aconseguit que aquesta mesura ja sigui efectiva. També hem posat sobre la taula els pressupostos participatius. Hi ha qui es queixa que la xifra és baixa, del 4% de participació, però penso que hem d'estar contents. A ciutats com Girona tenen el 2,5% i a Manresa el 0,66%.

- També van aconseguir que s'habilités una zona d'aparcament gratuïta a l'oest de la ciutat, tot i l'oposició de CiU. Creu que aquesta iniciativa tirarà endavant?

- Sí. Nosaltres vam presentar una moció per habilitar nous pàrquings gratuïts a la zona de ponent, la qual va tirar endavant amb el suport de tots els grups, menys de CiU. Vic és capital de comarca i tenim una responsabilitat. Hem d'oferir zones d'estacionament no només els residents, sinó també als osonencs que es desplacen fins a la ciutat i als turistes. El problema és que CiU transmet als propietaris un acord diferent del que es va arribar al ple, que era una cessió dels solars amb conveni de 2 a 3 anys. CiU els està dient que aquesta xifra és de 10 anys i això complica les negociacions. La nostra idea és habilitar els solars amb els mínims imprescindibles per si els propietaris, més endavant, els requereixen.

 

Les mans d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

- La seva proposta per millorar el trànsit a la ciutat: reduir un carril al passeig, incorporar-hi un carril bici i reobrir el carrer Torres i Bages.

- Pensem que tenim dos carrils estrets al Passeig que, al cap i a la fi, s'acaben reduint a un. Per això proposem eliminar-ne un. A més, incorporant un carril bici aconseguiríem reduir els comportaments incívics d'alguns ciclistes i facilitar-los un espai on circular còmodament. D'altra banda, amb la reobertura del Torres i Bages, i tenint en compte la millora que s'ha fet a la gasolinera de la Pista, descongestionaríem el Portalet.

- I la restricció de trànsit a l'Eixample Morató...

- S'ha de replantejar, perquè es va fer de pressa i corrents. No som partidaris de tornar a la situació inicial, però cal prendre mesures que satisfacin tant  comerciants com veïns.

- Darrerament, s'ha queixat amb insistència que hi ha empreses de familiars de càrrecs electes que facturen al consistori. Es refereix a algú en concret?

- Estic parlant d'una empresa vinculada a la candidata més votada a les eleccions de 2011.

- Anna Erra?

- Sí. No estem d'acord que les obres s'atorguin a dit. S'hauria d'obrir un concurs perquè les empreses vigatanes presentin el seu projecte i s'elegeixi aquell que es consideri més adequat. Al soci privat de l'empresa mixta Rases Vic se li estan donant moltes feines...

- Quines mesures proposa Solidaritat per reduir l'atur?

- Nosaltres creiem que l'Ajuntament no pot fer gaire més del que ja fa per rebaixar la desocupació, a banda de dotar de més diners els plans d'ocupació.

- Fan costat a la candidatura de Vic com a Ciutat Unesco de la Gastronomia?

- Vam votar-hi a favor. Aquest reconeixement beneficiarà la ciutat, sobretot les empreses del sector carni i alimentari, les quals pensem que haurien d'assumir part del cost del projecte junt amb l'Ajuntament.

- La Facultat de Medicina té el vistiplau de Solidaritat?

- No acabem de tenir clar aquest projecte: dubtem que l'Hospital de Vic estigui preparat per assumir-lo i que la Facultat que es construeixi pugui ser de qualitat.

- Aposten per remunicipalitzar la gestió de l'Atlàntida o per mantenir el sistema actual?

- No estem d'acord en remunicipalitzar el servei, perquè seria dir que s'ha fet malament i no és així. Si es miren els percentatges d'ocupació dels espectacles de l'Atlàntida, es pot veure que estan per sobre del 70% i l'alumnat inscrit a l'Escola de Música ha augmentat. La gestió es pot millorar i també es pot qüestionar el pressupost que l'Ajuntament destina a l'entitat. Ara bé, passar-la a mans municipals, no.
 

Iban Lapeira, a l'entrada de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a