Una cinquantena de persones van omplir aquest dijous la sala de l’Edifici Ter de Manlleu (seu del Fundició Dúctil Benito), en la 2a conferència per a celíacs. Entre elles hi havia la presidenta de l’Associació Celíacs de Catalunya, Matilde Torralba.
La xerrada, titulada “Sabem llegir les etiquetes dels aliments?”, va anar a càrrec de Marta Gómez, nutricionista i tecnòloga dels aliments, que va parlar sobre la normativa alimentària i tot el que té a veure amb el gluten, un element que els celíacs han d’excloure de la seva dieta per a tota la vida.
Va dedicar una bona part de la xerrada a parlar sobre un nou reglament europeu (número 41/2009) impulsat pel Ministeri de Sanitat i Consum espanyol, que ja està vigent però que de moment és voluntari i que farà que hi hagi més varietat de productes aptes per a celíacs. Això farà incrementar l’oferta i suposarà la reducció dels preus. Aquests productes hauran d’especificar si són sense gluten (com a molt 20 mg. per quilo) o en tenen un contingut baix (>100 mg/Kg.)
Un altre dels aspectes que es va tractar és que tots els productes acabin portant un símbol identificatiu a les etiquetes que determini si aquell producte és apte o no per als celíacs i, d’aquesta manera, tenir-ne de seguida la seguretat sense haver de llegir tots els ingredients. L’Associació Celíacs de Catalunya, conjuntament amb l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, promouen la utilització d’un mateix símbol per a tots els productors i distribuïdors alimentaris de Catalunya. Les empreses que ho utilitzen ho fan de forma gratuïta mitjançant un pacte amb l’Administració pública.
Al final de la xerrada, el Forn Ricardera de Folgueroles i Bon Paladar de Manlleu, establiments especialitzats, van oferir una degustació de productes sense gluten.