Nandu presenta la nova imatge del restaurant Can Jubany

Cuiners famosos seran a la festa del 15è aniversari el proper 1 de novembre.

Publicat el 06 d’octubre de 2010 a les 18:46
Nandu Jubany, aquesta tarda danant del seu restaurant. Foto: Adrià Costa

Els cuiners més prestigiosos es donaran cita el proper dia de Tots Sants a Osona per assistir a la festa dels 15 anys del restaurant Can Jubany, de Calldetenes. Des d’Arzak fins a Ruscalleda, passant per Adrià, coneixeran les noves instal·lacions d’un restaurant que avui mateix ha donat per enllestida la seva renovació i s’ha presentat als mitjans de comunicació.

El mític establiment que regenta Nando Jubany ha canviat de dalt a baix gràcies al treball de professionals com la interiorista Sandra Torroella i l’arquitecte Jordi Font. Els espais dedicats a menjadors han crescut força; igual que la cuina, que ara disposa de 230 metres quadrats. Aquest eixamplament ha comportat una ampliació de plantilla fins a la vintena de persones, la meitat de les quals són a la cuina, que ha passat de cinc a deu persones. Ara es podran acollir amb comoditat estudiants en pràctiques, per exemple.

Hi ha moltes novetats. Ascensor fins al primer pis, jardinet a cel descobert per a fumadors, petita barra de bar per a esperes de comensals, ampliació dels finestrals, canvi del lloc d’entrada, remodelació estètica de tots els menjadors, etc. Algunes de les taules ara tindran les cadires orientades cap al paisatge de la plana de Vic, que es mostra amb tota amplitud.

I una opció nova que excitarà més d’un capriciós: dinar en una taula dins mateix de la cuina, a tocar dels fogons. Un privilegi que serà reservat a clients habituals, però que no es podrà posar en pràctica “fins que m’acostumi a no cridar tant”, segons ha confessat el propi Nandu amb la seva habitual bonhomia. Aquesta taula, pensada per a casos especials i per a clientela molt aficionada a la gastronomia, entrarà en funcionament d’aquí unes setmanes, just quan el titular de la casa torni dels Estats Units, on impartirà a la Universitat d'Harvard una sessió sobre les emulsions a la cuina, dins d’un cicle que relliga la cuina amb l’anàlisi dels processos químics dels aliments. Parlant clar: explicant científicament perquè es talla l'allioli, posem per cas.

L’entorn del restaurant també ha canviat durant aquests mesos en què les obres l’han mantingut tancat. Ara hi ha un galliner, i un bon hort que proveeix de verdures i hortalisses a l’obrador de la casa. I un espai de conreu d’herbes per a infusions, de les quals els clients en rebran un obsequi a l’hora de marxar.

Una inversió com la que ha assumit Jubany, que ha superat el milió d’euros, no és habitual en aquests temps de crisi. Per cercar-ne el finançament, no ha acabat de trobar el suport esperat en entitats financeres nostrades -tot i els resultats econòmics molt positius dels darrers exercicis-, i ha hagut d’anar a cercar-lo en entitats que tenen els centres de decisió més enllà del riu Ebre.

És en Nandu, un nen gran –com s’ha comentat aquesta tarda-, cridaner, impulsiu, lliurat a la seva professió i decidit a tirar endavant; que cuina com si jugués i que guia els periodistes per les estances del nou Can Jubany amb uns ulls il·lusionats com els d’un infant en un matí de de Reis.